Oproerpolitie grijpt in bij studentenprotest

Foto Soe Zeya Tun/Reuters

Studenten in Birma die al sinds november demonstreren tegen de invoering van een nieuwe onderwijswet, zijn vanochtend slaags geraakt met de oproerpolitie bij de stad Letpadan, zo’n 140 kilometer ten noorden van Rangoon. Volgens de demonstranten beknot de wet de academische vrijheid in het land. Ze waren een week geleden met zo’n tweehonderd man op weg gegaan van de universiteitsstad Mandalay, in het midden van het land. Ze wilden naar Rangoon, maar in Letpadan hield de politie hen tegen. Dat leidde tot een patstelling. Ook tientallen monniken sloten zich de afgelopen dagen aan bij de sit-in. Vanochtend vonden de autoriteiten het welletjes. Eerst werd overeenstemming bereikt over vreedzame beëindiging van de actie, maar later kwam het toch tot geweld.