Al 100.000 zeventienjarigen haalden rijbewijs

Het experiment 2toDrive waarbij jongeren van zeventien hun rijbewijs kunnen halen, heeft tot nu toe 100.000 geslaagden opgeleverd. 2toDrive is eind 2011 gestart en loopt tot 2017. In mei wordt de balans opgemaakt of de jongeren ook minder ongelukken maken dan andere bestuurders.

2toDrive begon eind 2011 Foto praktijkproef / 2toDrive

Het experiment 2toDrive waarbij jongeren van zeventien hun rijbewijs kunnen halen, heeft tot nu toe 100.000 geslaagden opgeleverd. Volgens het CBR ligt het slagingspercentage bij de jongeren een stuk hoger dan bij personen boven de achttien; 56 procent tegenover 50 procent.

Met hun rijbewijs op zak mogen de jongeren tot hun achttiende de weg op onder begeleiding van een zelfgekozen coach. Volgens Nathalie Dingeldein van het CBR, zorgt de begeleiding er juist voor dat de jongeren sneller hun rijbewijs halen dan personen die achttien jaar of ouder zijn:

“Er is geen wetenschappelijk bewijs voor hoe dat komt, maar de motivatie bij de jongeren speelt een grote rol. Doordat er nauw samengewerkt wordt met een begeleidend rijder, meestal een ouder, doet deze groep het een stuk beter.”

Gemiddelde blijft gelijk

Nard Gilsing werkzaam bij 2toDrive meldt dat in de maanden januari en februari gemiddeld 3500 jongeren slaagden voor hun rijbewijs. Maandelijks gaan 6000 jongeren op voor hun rijbewijs. Deze cijfers zijn volgens Gilsing gezien over de afgelopen twee jaar stabiel.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu begon de proef eind 2011 na het succes van begeleid rijden in Duitsland. Daar leidde het tot een forse daling van het aantal ongevallen en verkeersovertredingen onder jongeren. In Nederland loopt de proef tot 2017. In mei wordt de balans opgemaakt of de jongeren ook minder ongelukken maken dan bestuurders boven de achttien.

Erratum: eerder stond in dit stuk dat er 6000 jongeren maandelijks hun rijbewijs haalden. Dit is onjuist het zijn er 3500.

    • Maarten Back