82 scholen waren bijna failliet

Rotterdamse scholen konden de salarissen niet meer betalen. De gemeente sprong bij, met geld uit een subsidiepotje.

Het Wolfert Lyceum  in Bergschenhoek was onder het beheer van Stichting BOOR. Foto Walter Herfst

De gemeente Rotterdam heeft de 82 openbare scholen in de regio Rijnmond eind 2014 gered uit een financiële crisis. Rotterdam betaalde 3,2 miljoen euro subsidie vervroegd uit, zodat er genoeg geld in kas was om salarissen en eindejaarsuitkeringen van docenten en medewerkers over te maken. Zonder deze kunstgreep waren de scholen in acute betalingsproblemen gekomen.

Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten, afkomstig uit de subsidieadministratie van de gemeente. Daarin staat dat de 82 scholen, verenigd in de scholenkoepel van Stichting BOOR, eind 2014 „liquiditeitsproblemen” hadden, en bij Rotterdam aanklopten voor hulp.

De gemeente maakte daarop de 3,2 miljoen over, die eigenlijk in januari van dit jaar uitgekeerd zouden worden. De miljoenen zijn afkomstig uit een gemeentelijke subsidiepot voor zaken als leerlingenvervoer, conciërges, ouderbetrokkenheid en andere verbeteringen van het Rotterdamse openbare onderwijs. Ze zijn niet bedoeld voor de reguliere bedrijfsvoering van de scholenkoepel.

Ze deden het ‘voor de laatste maal’

In een interne brief van het afdelingshoofd Onderwijs aan de voorzitter van het college van bestuur van de scholenkoepel staat dat Rotterdam de noodmaatregel „voor de tweede maal op rij” toepast. „Wij nemen deze ondersteunende maatregel voor de laatste maal.”

Stichting BOOR (30.000 leerlingen, 4.000 personeelsleden, 140 schoolgebouwen) kampt al jaren met financiële problemen. De stichting, die voorziet in basis-, voortgezet- en speciaal onderwijs, staat sinds de zomer van 2013 onder verscherpt financieel toezicht. Aanleiding daarvoor zijn de grote verliezen die BOOR in 2011 en 2012 boekte. De scholenkoepel verspeelde in die periode 27,5 miljoen euro als gevolg van een slecht functionerende financiële administratie en problemen met het personeelsbeleid. Ook speelde een fraudezaak rond het hoofd huisvesting. Die zaak moet nog voor de rechter komen, maar leidde tot hoge juridische kosten.

Omdat het niet anders kon

Didier Dohmen, financieel bestuurder bij BOOR, zegt dat het recente schuiven met subsidies „niet zijn voorkeur” heeft, maar dat hij niet anders kon. „Wij krijgen maandelijks geld van het ministerie, maar moeten in december ook eindejaarsuitkeringen betalen. Daarom hebben wij de gemeente verzocht deze bedragen eerder over te maken.”

Een woordvoerder van de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge zegt dat de „gemeentelijke subsidiegelden niet voor andere doeleinden mogen worden gebruikt”. De gemeente onderhandelt met de scholenkoepel over een extra lening bij het ministerie van Financiën om het ontstane gat te dichten.

    • Merijn Rengers
    • Juliette Vasterman