21 Groningse gemeenten in beroep tegen gasbesluit minister Kamp

Een meetlocatie in Groningen waar de NAM de bodemdaling door de gaswinning kan meten.
Een meetlocatie in Groningen waar de NAM de bodemdaling door de gaswinning kan meten. Foto ANP/Remko de Waal

21 Groningse gemeenten gaan in beroep bij de Raad van State tegen het gaswinningsbesluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD). Dat hebben de colleges van burgemeesters en wethouders van de betrokken gemeenten vandaag besloten.

Al in december vorig jaar, toen minister Kamp zijn definitieve gaswinningsbesluit voor 2015 bekend maakte, zeiden gemeenten stappen te overwegen tegen de minister. Het past in een inmiddels terugkerend patroon: in januari vorig jaar, toen het ontwerpbesluit op tafel kwam, konden gemeenten bezwaar indienen bij de minister zelf en deden dat ook. Nu moeten ze dat bij de hoogste bestuursrechter doen. De termijn daarvoor sluit aanstaande vrijdag.

Voorzorgbeginsel

De gemeenten stellen dat het belang van veiligheid niet voldoende is meegewogen. Ook zeggen ze dat het ‘voorzorgbeginsel’, een Europees vastgelegd principe dat voorschrijft dat overheidsmaatregelen niet mogen leiden tot onverantwoorde risico’s of onomkeerbare schade, onvoldoende is toegepast. Het winningsbesluit is dit jaar begrensd op 39,4 miljard kubieke meter gas. De Groningse gemeenten willen dat deze hoeveelheid verder naar beneden gaat omdat het gevaar voor aardbevingen dan ook afneemt. Ze vinden de onderbouwing van de maximale gasproductie momenteel onvoldoende.

Niet alleen gemeenten hebben bezwaar. Ook in Provinciale Staten van Groningen wordt morgen gedebatteerd over mogelijke juridische stappen, en eerder maakte ook onder andere de Waddenvereniging bekend zich aan te sluiten bij de protesten tegen het besluit van minister Kamp.

Nog een rechtszaak

Momenteel loopt er nog een rechtszaak tegen exploitant Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) die is aangespannen door 800 gedupeerde huiseigenaren en twaalf woningorganisaties. Die rechtszaak gaat om schadeherstel, iets waarvoor niet minister Kamp maar NAM direct aansprakelijk is. In tegenstelling tot de minister heeft het bedrijf zich nog niet verontschuldigd over de aardbevingen in het gebied.

Vorige week bood minister Kamp nog zijn excuses aan tegenover de Groningers. Hij erkende dat er “te weinig aandacht is geweest voor de veiligheid” van de bewoners van de Noordelijke provincie. Dat deed hij naar aanleiding van een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.