‘Zweed krijgt invaliditeitsuitkering voor metalverslaving’

Dat meldden diverse internationale media, waaronder Studio Brussel en NME

illustratie martien ter veen

De aanleiding

Zijn verslaving aan heavy metal kostte Roger Tullgren zijn baan. De man uit Zweden moet driehonderd metal-concerten per jaar bezoeken. Daarom besloot hij af en toe gewoon maar niet op zijn werk te verschijnen.

Tullgren is officieel metalverslaafd. Tenminste, dat stond in een artikel van radiozender Studio Brussel. Tullgren raakte niet alleen zijn baan kwijt, „omwille van zijn kledingstijl raakte hij heel moeilijk aan een nieuwe job”. Dat zou in Zweden betekenen dat hij recht heeft op een „invaliditeitsuitkering”, en dat Tullgren niet meer hoeft te werken.

Waar is het op gebaseerd?

Studio Brussel heeft Tullgren niet zelf gesproken. De informatie komt van muziekwebsite NME, laat een woordvoerder van de radiozender weten. Op 24 februari plaatste NME inderdaad een bericht over de Zweed.

En, klopt het?

Het verhaal over Tullgren is niet nieuw. Zijn naam wordt voor het eerst genoemd in 2007, op een Zweedse website. Sindsdien duikt Tullgren af en toe weer eens op. Op Wired in 2011. Op De Huffington Post in 2012.

Dat het bericht eindeloos wordt gerecycled blijkt wel uit de leeftijd van Tullgren. In bijna alle artikelen die afgelopen zeven jaar over hem verschenen, staat dat hij 42 is. Inmiddels is hij 49 jaar oud.

Belangrijker nog: krijgt hij inderdaad een uitkering vanwege zijn ‘metalverslaving’? „Niet meer”, zegt Tullgren aan de telefoon vanuit Zweden. Tijdens het gesprek lijkt hij vooral te willen benadrukken hoe belangrijk heavy metal voor hem is. „My life is heavy metal, heavy metal all the time.”

Tullgren onderging vorig jaar een zware hartoperatie en is daardoor arbeidsongeschikt geraakt. Daarom krijgt hij nu een uitkering. Maar toen hij nog geen hartproblemen had, kreeg hij een uitkering vanwege zijn muziekverslaving, zegt hij. „300 euro per maand, ongeveer eenderde van mijn inkomen.” Daarnaast waste hij parttime af in een restaurant. „Daar mocht ik onder werktijd naar metal luisteren.” Omdat hij niet fulltime hoefde te werken, had hij tijd over om concerten te bezoeken.

We bellen met het Zweedse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Een woordvoerder herkent het verhaal niet en mag bovendien niet ingaan op specifieke gevallen. De woordvoerders van het ministerie van Werkgelegenheid en van het nationale kantoor voor sociale zekerheid Försäkringskassan zeggen hetzelfde. En ook bij het Zweedse arbeidsbureau Arbetsförmedlingen hebben ze nog nooit van Tullgren gehoord. „Maar”, zegt een woordvoerder: „deze beperking (verslaafd zijn aan muziek) is over het algemeen niet genoeg om in aanmerking te komen voor een sociale uitkering.”

Toch bevestigt het restaurant waar Tullgren heeft gewerkt, Matsalen T4 in het Zweedse Hässleholm, wat Tullgren vertelt. „Het is waar”, reageert eigenaar Johannes Börjesson kort.

Een paar dagen later stuurt Tullgren op ons verzoek een document van het arbeidsbureau Arbetsförmedlingen uit 2006, waaruit blijkt dat zijn verhaal deels klopt. Er staat dat hij sinds het begin van de jaren negentig afhankelijk is van een uitkering. „Dit en het feit dat het voor Roger belangrijk is zijn levensstijl (hardrock) te tonen, maken hem uiterst moeilijk plaatsbaar op de arbeidsmarkt en zorgen ervoor dat extra maatregelen van het arbeidsbureau nodig zijn om Roger de mogelijkheid te geven om aan het werk te komen.” Er staat dat Tullgren een sociaalmedische functioneringsbeperking krijgt toegekend om „de terugkeer naar de arbeidsmarkt te vergemakkelijken”.

Conclusie

De ‘metalverslaafde’ Tullgren kreeg in 2006 wel mede door zijn „levensstijl” een ‘sociaalmedische functioneringsbeperking’ toegekend. Maar het verhaal blijkt sindsdien eindeloos te zijn herhaald. In de tussentijd is Tullgren arbeidsongeschikt geraakt na problemen aan zijn hart. Nu ontvangt hij om die reden een uitkering. We beoordelen de stelling daarom als grotendeels onwaar.

    • Romy van der Poel