Wilders wil bescherming PVV-leden na vijfde geweldsincident

De woning van PVV-kandidaat voor de Provinciale Staten in Friesland Erna Cohen is door onbekenden met anti-PVV leuzen beklad. Ook zijn huizen en auto's van andere Friese kandidaten met teksten beschilderd.
De woning van PVV-kandidaat voor de Provinciale Staten in Friesland Erna Cohen is door onbekenden met anti-PVV leuzen beklad. Ook zijn huizen en auto's van andere Friese kandidaten met teksten beschilderd. Foto ANP / Anton Kappers

PVV-leider Geert Wilders wil dat zijn partijleden zo snel mogelijk bescherming krijgen. Dat zegt hij in de Volkskrant na een vijfde geweldsincident gericht tegen een PVV-verkiezingskandidaat in drie weken.

Update 16:25 uur: De woning van de Brabantse PVV-kandidaat Jake Owen Raats in Etten-Leur is vandaag weer bekogeld met een steen. Er raakte niks beschadigd, maar de politie is extra alert omdat er inmiddels al zes meldingen zijn geweest over aanvallen op het huis van de PVV’er. De aanvallen lijken toe te nemen sinds er een PVV-poster voor de ramen hangt.

Afgelopen vrijdag kreeg de nummer vijf van de kandidatenlijst van de PVV in Brabant, Jake Owen uit Etten-Leur, een steen door de ruit. In de weken daarvoor was zijn huis ook al bekogeld. Hij claimt vier keer aangifte te hebben gedaan.

Vorige week werden huizen van drie Friese PVV’ers beklad met leuzen als “PVV’ers zijn nergens veilig”. In Zeeuws-Vlaanderen kreeg een partijlid een stoeptegel door de ruit. Wilders in de Volkskrant:

“De oorverdovende stilte bij andere politieke partijen en een groot deel van de media is te walgelijk voor woorden. Als deelname aan verkiezingen wordt bedreigd en geweld wordt gebruikt tegen kandidaten, staat de democratie op het spel.”

De politie in Friesland zei eerder er rekening mee te houden dat de actie zijn uitgevoerd door anti-fascisten. De acties werden opgeëist door Het Friese Verzet.

Lees in NRC Handelsblad over de bekladde huizen in Friesland: Wie bekladde deze huizen?.