Nederlanders zijn kampioen WhatsAppen

Beeld NRCQ

Verovert WhatsApp de wereld? In Nederland is de app in ieder geval hard op weg. Maar onder de Amerikaanse jongeren is WhatsApp helemaal niet zo populair, blijkt uit onderzoek.

Slechts elf procent van hen zegt WhatsApp te gebruiken op zijn of haar telefoon. Het Nederlandse onderzoek laat zien dat WhatsApp juist veruit de populairste app is. Van de ondervraagden gebruikt 87 procent het. Dat is ruim achtmaal zoveel als bij de Amerikanen.

Het gebruik van WhatsApp onder Nederlanders is hoog, ook vergeleken bij de andere apps waar in het onderzoek naar is gevraagd. Op de tweede plek eindigt Facebook. In de VS staat Facebook op nummer één. Voor concurrentie van WhatsApp hoeft Facebook daar niet bang zijn.

Voor het delen van foto’s gebruiken wij bij voorkeur geen aparte programma’s. Over Snapchat en Instagram zijn Nederlanders een stuk minder enthousiast dan de Amerikanen. LinkedIn en Google+ zijn bij ons wel meer in trek dan in de VS.

In de VS zijn de video-app Vine, het blog-programma Tumblr en de app Pinterest ook in de top geëindigd. In het Nederlandse onderzoek zijn deze niet meegenomen, volgens onderzoeksbureau Telecom zijn deze apps minder belangrijk hier.

    • Jolanda van de Beld