Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

What’s the deal met de deal van Cees H. en wie is Cees H.?

Foto ANP / Lex van Lieshout

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven hebben hun aftreden bekendgemaakt. De bewindslieden konden niet langer aanblijven nadat was gebleken dat Opstelten de Kamer onjuist had ingelicht over een deal die Fred Teeven als officier van justitie met drugshandelaar Cees H. had gemaakt. Waar ging die deal nou precies over en wie is Cees H.?

De Amsterdamse Cees H., alias ‘Puk is een voormalige autohandelaar en horecabaas die in 1984 wordt veroordeeld tot negen jaar cel wegens drugshandel. Een jaar later ontsnapt hij uit de Bijlmerbajes met behulp van een touwladder. H. vertrekt voor korte tijd naar het buitenland, maar keert de drugshandel niet de rug toe.

Integendeel. Met het schip Coral Sea II transporteert hij over de hele wereld honderdduizenden kilo’s hasj. In 1993 wordt H., inmiddels weer terug in Nederland, opnieuw opgepakt en tot vier jaar veroordeeld wegens het aanvoeren van een criminele organisatie. Omdat hij ook nog het restant van zijn oude straf moet uitzitten, gaat hij acht jaar de cel in. In 1994 probeert H. opnieuw te ontsnappen uit de Bijlmerbajes, dit keer met semtex, maar het mislukt.

De deal met H.

Ondertussen probeert Justitie in het kader van de Plukze-wetgeving beslag te leggen op de miljoenen die H. heeft verdiend. In eerste instantie wordt hij aangeslagen voor 500 miljoen euro. Maar het lukt Justitie niet om te bewijzen dat het geld op zijn rekening drugsgeld is, waardoor ontneming niet mogelijk is. En dus wordt er een deal gesloten. In 2000 komen justitie en H. tot een schikking. De huidige staatssecretaris Fred Teeven is degene die als officier van justitie de deal sluit. H. betaalt het OM een boete van 750.000 gulden. In ruil daarvoor krijgt de crimineel weer toegang tot zijn geld dat vaststaat op een Luxemburgse rekening.

Het geld wordt overgeboekt naar een Nederlandse rekening, de Belastingdienst wordt erbuiten gehouden. Opstelten zei vorig jaar dat er hoogstens 1,25 miljoen gulden aan belastingvrij geld is overgemaakt. De huidige advocaat van H., Jan-Hein Kuijpers, heeft al eerder gezegd dat zijn cliënt zo’n vijf tot zes miljoen gulden aan de deal zou hebben overgehouden en dat het bedrag van 4,7 miljoen dus klopt.

Ook de voormalige advocaat van H., Piet Doedens, heeft gezegd dat het om een aanzienlijk hoger bedrag ging dan de 1,25 miljoen gulden. Nu blijkt dat het inderdaad om 4,7 miljoen gulden ging, kan ook de rechtmatigheid van de deal in twijfel getrokken worden. Want Teeven heeft destijds van het College van procureurs-generaal slechts toestemming gekregen om een deal van twee miljoen gulden te sluiten.