Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

VVD-senator in NRC: kritiek op Opstelten is schaamteloos politiek

De leden van de Tweede Kamer die kritiek uiten op minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) wegens de financiële deal die het OM vijftien jaar geleden sloot met drugsdealer Cees H. “maken zich schuldig aan schaamteloze politieke spelletjes”. Dit zegt Ben Swagerman, Eerste Kamerlid voor de VVD, tegen NRC Handelsblad.

ANP / Robin van Lonkhuijsen

De leden van de Tweede Kamer die kritiek uiten op minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) wegens de financiële deal die het OM vijftien jaar geleden sloot met drugsdealer Cees H. “maken zich schuldig aan schaamteloze politieke spelletjes”. Dit zegt Ben Swagerman, Eerste Kamerlid voor de VVD, tegen NRC Handelsblad.

Hij ondertekende in 2000 als waarnemend hoofdofficier van justitie in Amsterdam de deal. De senator – die voor het eerst publiekelijk reageert – zegt zich “buitengewoon geërgerd te hebben” aan kritiek die leden van de Tweede Kamer de afgelopen dagen hebben geuit op zijn partijgenoot Opstelten. De minister kwam in opspraak toen Nieuwsuur vorige week meldde dat het OM in 2000 4,7 miljoen gulden had overgeboekt naar drugshandelaar Cees H. Een jaar eerder had Opstelten gezegd dat toenmalig officier van justitie en nu staatssecretaris Fred Teeven met H. een deal had gesloten waarbij de verdachte 750.000 overmaakte aan het OM en zelf 1.250.000 mocht houden.

Niet informeren fiscus ‘niet onlogisch’

Het huidige Eerste Kamerlid wijst erop dat het OM destijds niet in staat was te bewijzen dat de gelden van Cees H. – op twee door het OM bevroren bankrekeningen in Luxemburg – afkomstig waren uit misdrijven. Om een lang slepend proces te voorkomen en toch nog geld op te strijken, werd volgens Swagerman een deal gesloten waarbij ook de fiscus niet werd geïnformeerd. “Dat vond ik niet onlogisch.” Om welk bedrag het precies gaat, is volgens Swagerman “helemaal niet relevant”.

Lees hier een uitgebreider bericht over het interview met Ben Swagerman (€).