Verdachte vergiftiging Litvinenko geëerd door Poetin

Marina Litvinenko, de weduwe van de vermoorde geheim agent Aleksandr Litvinenko bij een demonstratie om de eveneens vermoorde Boris Nemtsov te steunen. Reuters / Neil Hall

De Russische president Vladimir Poetin heeft de man geëerd die ervan wordt verdacht Kremlin-criticus Aleksandr Litvinenko te hebben vergiftigd met radioactieve polonium.

Dat meldt persbureau Reuters. Loegovoj, die nu in het parlement zit voor een nationalistische partij, is geëerd voor “dienstbaarheid aan het vaderland” en zijn bijdragen aan de ontwikkeling van het Russische parlement.

Litvinenko in 2006 vergiftigd

Litvinenko was een voormalig agent van de Russische geheime dienst en vluchtte naar Londen. Hij schreef een boek waarin hij de FSB verantwoordelijk stelde voor de bomaanslagen op flatgebouwen die Poetin aangreep als argument om af te rekenen met het opstandige Tsjetsjenië. Ook beschuldigde hij de Russische regering van corruptie.

Hij stierf in 2006 na een ontmoeting met twee Russen, onder wie Andrej Loegovoj; de man die door Poetin is geëerd. Rusland weigert hem nog altijd uit te leveren. Momenteel loopt er een hoorzitting over de zaak in Londen. Beide mannen ontkennen betrokkenheid.

Onderzoek in Londen

Een rechtbank in Londen voert momenteel een openbaar onderzoek uit naar de dood van Litvinenko. De onderzoekers spraken maandag met Bruce Burgess die in 2012 een leugendetectortest afnam bij Loegovoj. Volgens het Kremlin was Loegovoj daar met vlag en wimpel voor geslaagd, maar dat klopt volgens Burgess niet. Hij vroeg Lugovoj of hij ooit met polonium had gewerkt. Loegovoj ontkende, maar volgens Burgess loog hij daarover.

Burgess denkt ook dat Loegovoj vooraf was getraind zodat hij door de test zou komen. Dat is mogelijk, zei een psycholoog vervolgens tegen de rechtbank. Spionnen kunnen hun bloeddruk en ademhaling controleren door bijvoorbeeld terug te tellen vanaf honderd of door aan seks te denken, aldus de psycholoog. Zo lijkt het alsof ze de waarheid vertellen.

Nemtsov doodgeschoten

De Russische Kremlin-criticus Boris Nemtsov werd op 27 februari doodgeschoten. Hij was een fel criticus van het beleid van president Poetin en het vermoeden bestaat dat het Russische regime achter de aanslag zit. Poetin ontkent iedere betrokkenheid en heeft de moord veroordeeld. En meer tegenstanders van Poetin hebben de afgelopen jaren hun kritische houding met de dood moeten bekompn, zoals het liberale parlementslid Sergej Joesjenkov en onderzoeksjournalist, mensenrechtenactivist en parlementariër Joeri Sjtsjekotsjichin.

    • Mirjam Remie