Toeterprotest tegen aanhoudend geweld treinpersoneel

Reizigers houden de vingers in de oren als op Den Haag CS de machinisten van de NS een toeterprotest houden. Foto ANP / Bart Maat

Treinconducteurs in het hele land hebben vanmorgen om 09.00 uur hun tyfoons (treinclaxons) laten klinken uit protest tegen aanhoudende agressie tegen personeel. De actie volgt op een weekend waarin geweld tegen treinpersoneel in de schijnwerpers stond. Dat begon donderdagnacht, toen een 44-jarige hoofdconductrice van de Nederlandse Spoorwegen (NS) ernstig werd mishandeld op station Hoofddorp. Ze liep breuken in haar gezicht op en is vrijdag geopereerd.

Zaterdag werd een conducteur bespuugd en in zijn buik geschopt toen een passagier in Helmond een boete kreeg voor zwartrijden. Geweld tegen treinpersoneel is niet nieuw. Al jaren worden incidenten gemeld door de Nederlandse Spoorwegen. Vorig jaar kregen 774 personeelsleden van de NS te maken met agressie of geweld. Dat is 6,6 procent van het personeel.

‘Poten af’

In het verleden zijn diverse keren mensen veroordeeld voor geweld tegen treinpersoneel. In 2009 bijvoorbeeld, kregen twee mannen allebei twee jaar celstraf voor mishandeling van een NS-conducteur. Eén van de mannen schopte de conducteur tegen de adamsappel - hij werd veroordeeld voor ‘poging tot doodslag.’

Vakbonden en de NS melden dat ze deze week in gesprek gaan met de ministers Opstelten van Veiligheid & Justitie, Plasterk van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur. Namens het treinpersoneel zullen de vakbonden en de NS daar eisen dat er meer politie komt op stations. Ook willen zij meer cameratoezicht en betere hulpverlening voor zwervers en mensen met een psychische stoornis - een groep die volgens treinpersoneel steeds weer voor overlast zorgt.

Opstelten en Mansveld reageerden eind vorige week al op de mishandeling van de hoofdconductrice. Mansveld zei dat iedereen “met z’n poten” van NS-personeel moet afblijven.

Twitter avatar ovnieuwsinfo OVnieuws.info #NS Directeur schouder aan schouder met personeel bij #toeterprotest op #UtrechtCentraal. “Dit is een noodsignaal” http://t.co/d3bsoqVm55

    • Enzo van Steenbergen