Terugkijken: College Tour met Remco Campert

Remco Campert (1929), die in oktober dit jaar voor zijn ‘relativerend en geestig oeuvre’ de Prijs der Nederlandse Letteren ontvangt, was gisteravond te gast bij het tv-programma College Tour. U kunt de uitzending hier terug zien.

©Roy Borghouts

Remco Campert (1929), die in oktober dit jaar voor zijn ‘relativerend en geestig oeuvre’ de Prijs der Nederlandse Letteren ontvangt, was gisteravond te gast bij het tv-programma College Tour. U kunt de uitzending hier terug zien.

Zowel luchtige als zware thema’s passeerden de revue. Campert sprak over het schrijverschap en de tijd van de Vijftigers, de groep experimentele dichters waarvan hij sinds het overlijden van Gerrit Kouwenaar in september 2014 nog het enige levende lid is. Hij vertelde daarnaast over zijn vader (de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen verzetsstrijder Jan Campert), eenzaamheid en de dood. Kenmerkend voor Campert, die volgens de jury van de Prijs der Nederlandse Letteren “de lichtheid in de Nederlandstalige literatuur” brengt, gebeurde dit altijd met een goede vleug humor.

“Dat sterven zelf, ach, dat loopt wel los.”

De laatste god

Er kwamen ook verscheidene mensen aan het woord over Campert: goede vriend Kees van Kooten, Camperts vrouw Deborah, dichter Ramsey Nasr en jazzsaxofonist Benjamin Herman. Nasr was vol lof over Campert:

“Hij is de laatste god van de Nederlandse letteren.”

Campert zegt zich tijdens het schrijven nooit bewust te zijn geweest van een dergelijke invloed:

“Daar denk je niet over na. Als je schrijft, denk je niet na over de eventuele invloed die je hebt, dat werkt het alleen maar tegen. Wat je wil bereiken is een goed gedicht, of een goed boek.”

Advies aan jonge schrijvers

De vragen uit de zaal gingen voornamelijk over het schrijverschap, en wat voor adviezen Campert jonge schrijvers van nu zou meegeven. Schrijven is vooral een kwestie van “al doende leert men”, zei Campert, die zelf zijn middelbare school niet afmaakte en besloot schrijver te worden.

“Niet te snel opgeven, gewoon volhouden, ook al gaat het even niet. Ik begin soms de dingen met een enkele zin en denk ‘wat moet ik hiermee’. Raar genoeg komt er altijd een volgende zin, en dan weet ik weer wat ik ermee moet.”

Naast doorzettingsvermogen is durf ook belangrijk:

“Je moet ook een beetje schaamteloos zijn.”

Kijk de hele aflevering hier terug

    • Arnout le Clercq