Rentes dalen na start van opkoopprogramma ECB

De ECB is vanochtend begonnen met het opkopen van staats- en andere leningen. De rentes van staatsleningen van eurolanden daalden flink.

Kloof wordt groter
Kloof wordt groter

De rente op Duitse staatsobligaties is vanochtend scherp gedaald in reactie op de start van het opkopen van staatsleningen door de Europese Centrale Bank. Op de obligatiemarkt werd gemeld dat kort na opening centrale banken die deel uitmaken van de ECB Duitse staatsleningen opkochten. Verificatie van deze berichten was niet mogelijk, omdat de strategie van aankopen niet openbaar is.

De effectieve rente op de tienjarige Duitse staatsleningen daalde met 0,05 procentpunt, tot 0,34 procent. De effectieve rentes in Nederland en Frankrijk gingen nog harder omlaag. De Nederlandse tienjarige staatslening had daardoor vanochtend een rendement van nog maar 0,38 procent. Het diepterecord werd overigens gevestigd op 26 februari: 0,34 procent.

Ook de rente op staatsleningen van andere eurolanden is verder gedaald. Alle Nederlandse staatsleningen tot een looptijd van vijf jaar hebben nu een negatieve effectieve rente. In Duitsland is dat zelfs tot een looptijd van zes jaar.

Om de kredietverstrekking te stimuleren en de inflatie aan te jagen zal de ECB tot en met september 2016 in totaal 1.140 miljard euro aan leningen inkopen. Dat is 60 miljard per maand, waarvan 80 procent staatsleningen.

Het contrast met de Verenigde Staten groeit: Amerikaanse staatsobligaties gingen vrijdag in koers onderuit na de publicatie van zeer gunstige werkgelegenheidscijfers waarbij de werkloosheid daalde van 5,7 procent naar 5,5 procent.

Daardoor steeg de effectieve rente op Amerikaanse tienjarige staatsleningen naar 2,22 procent. Het rentegat (de ‘spread’) tussen Duitse en Amerikaanse staatsleningen bereikte daardoor een recordhoogte van 1,88 procentpunt.

De sterk dalende werkloosheid in de Verenigde Staten sterkt het geloof van beleggers dat de Amerikaanse centrale bank haar rente sneller zal verhogen vanaf nagenoeg nul, nadat vorig najaar het bestaande opkoopprogramma van leningen al werd beëindigd. In Europa begint de ECB daar nu juist pas mee.

Het sterk uiteenlopende beleid van de twee centrale banken heeft zijn weerslag op de koers van de euro tegenover de dollar. De euro noteerde vanmorgen 1,088 tegenover de dollar. Dat is de laagste koers in elf jaar.