Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Reacties op aftreden Opstelten en Teeven: aderlating voor het kabinet

Een “ingrijpend besluit”, een “aderlating”, maar ook “onvermijdelijk”. Het zijn enkele reacties op het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven. De coalitiepartijen benadrukken de bijdrage van de beide bewindslieden, de oppositie vindt het aftreden begrijpelijk.

Foto ANP / Bart Maat

Een “ingrijpend besluit”, een “aderlating”, maar ook “onvermijdelijk”. Het zijn enkele reacties op het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven. De coalitiepartijen benadrukken de bijdrage van de beide bewindslieden, de oppositie vindt het aftreden begrijpelijk.

Premier Rutte heeft in een eerste reactie de bewindslieden bedankt voor hun werk de afgelopen jaren:

“Ik kan niet anders dan het besluit respecteren. Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was. Het enige dat ik daar op dit moment aan kan en wil toevoegen is dat ik zowel Ivo Opstelten als Fred Teeven grote dank zeg voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen.”

Halbe Zijlstra snapt het besluit

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, betreurt het, maar snapt het besluit nadat vandaag bleek dat de informatie over het bedrag dat aan Cees H. is overgemaakt, toch op het departement aanwezig was.

“Met het vertrek van Opstelten en Teeven verliest het kabinet een kundig minister en staatssecretaris, die de afgelopen jaren met hun beleid een grote bijdrage hebben geleverd aan een veiliger Nederland. Opstelten is daarnaast voor de VVD jarenlang in diverse functies van zeer groot belang geweest.”

PvdA-leider Diederik Samsom noemt het aftreden een ingrijpend besluit:

“Een ingrijpend besluit van beide bewindspersonen. En een begrijpelijk besluit op basis van de gebleken feiten. We respecteren de beslissing van Opstelten en Teeven en danken hen voor hun inzet voor de publieke zaak.”

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Kabinet verliest 2 hardwerkende, loyale collega’s. Respect voor besluit Opstelten en Teeven

‘Aderlating voor het kabinet’

In Nieuwsuur noemde CDA-leider Sybrand Buma het aftreden van Opstelten en Teeven een “ingrijpend besluit”, maar het kon volgens hem niet anders:

“Dit is een heel ingrijpend besluit. Het lijkt alsof Rutte ook overvallen is. De vraag is hoe het zo heeft kunnen escaleren. Het is merkwaardig dat hij dit weekend nog zei dat er niks aan de hand was. De vraag is hoe de premier de regie gevoerd heeft.”

Kees van der Staaij, SGP-leider, heeft het vertrek in een reactie een “aderlating voor het kabinet” genoemd, maar ook de “begrijpelijke consequentie van ontoereikende informatie aan de Kamer”.

Bewindslieden nemen volgens Arie Slob vluchtroute

Kritiek op het opstappen van de twee bewindslieden is er ook. ChristenUnie-voorzitter Arie Slob vindt dat Teeven en Opstelten met hun vertrek een vluchtroute hebben genomen:

“Ze volstaan met korte verklaring en zij horen eigenlijk gewoon zich in de Kamer te verantwoorden. Ze hebben nu eigenlijk de achterdeur gekozen in plaats van de voordeur.”

SP-leider Emile Roemer, D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren willen ook morgen debatteren:

Twitter avatar emileroemer Emile Roemer Opstelten en Teeven hadden geen andere optie meer. Het debat van morgen gaat wat mij betreft door, maar dan met de premier
Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Aftreden begrijpelijk en onvermijdbaar. Respect daarvoor, maar de vragen over de deal mogen niet onbeantwoord blijven. Debat op z’n minst!
Twitter avatar mariannethieme Marianne Thieme Jammer dat Opstelten&Teeven zich niet verantwoorden in de Kamer.Wel terecht dat ze opstappen #LawAndOrder