Bond UCI keek weg bij doping

De internationale wielerunie UCI heeft onder het voorzitterschap van de Nederlander Hein Verbruggen (1991-2005) en de Ier Pat McQuaid (2006-2013) willens en wetens de ogen gesloten voor overtredingen van de eigen antidopingregels. Bovendien heerst er vandaag de dag nog altijd een dopingcultuur in het professionele wielrennen.

Dit zijn de twee belangrijkste conclusies uit een onderzoeksrapport, dat de UCI vannacht publiceerde.

In het rapport van de onafhankelijke commissie CIRC wordt een kritisch beeld van de wielerwereld geschetst. Renners lijken sinds de introductie van het biologische pasport overgestapt te zijn naar hele lage doseringen doping, zodat de bloedwaarden niet te veel afwijken.

Volgens CIRC wordt de organisatie hiervan niet meer door teams gedaan, maar door individuele renners samen met partijen buiten het team.

De commissie waarschuwt dat er nog altijd veel factoren zijn die doping in de hand werken. Zo zijn teams vaak afhankelijk van één sponsor.