Hoe krijg je je ex uit je hoofd? Met een speciale ‘ejectknop’

Het kan niet anders of er moet een module in het brein bestaan die het ‘uitwerpen’ van een partner regelt – zoals de dvd-speler een bekeken dvd’tje uitwerpt als je op de eject-knop drukt. Een mechanisme dat ervoor zorgt dat iemand na een verbroken relatie verder kan en niet in een verlammende depressie blijft hangen. Dat schrijven Amerikaanse psychologen in een online publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Review of General Psychology. Het mag duidelijk zijn dat het mechanisme bij sommige mensen beter is afgesteld dan bij andere.

Een relatie die uitgaat, kan veel stress en pijn opleveren. En vrijwel iedereen maakt het mee. Want mensen hebben meestal niet maar één partner bij wie ze hun hele leven blijven – in de westerse wereld niet en bij de huidige jagers-verzamelaars ook niet. Waarschijnlijk is het nooit zo geweest. Daarom is het handig, evolutionair voordelig zelfs, voor mensen om te beschikken over een psychologisch mechanisme dat een ex nog enigszins pijnloos verstoot.

De psychologen spreken van een mate ejection module (de term komt uit het boek The Moral Animal van Robert Wright, over evolutionaire psychologie, al uit 1994). Er is geen nieuw onderzoek, maar ze vinden dat onderzoek naar falling out of love rondom zo’n mechanisme georganiseerd moet worden.

De module werkt bij mannen en vrouwen verschillend, denken de psychologen. Het is een simplificatie, schrijven ze, maar bij mannen zal het mechanisme waarschijnlijk sneller op gang komen als hun partner seksueel ontrouw is (omdat ze dan onzeker kunnen worden of hun kinderen echt van hen zijn) en bij vrouwen als de partner ‘emotioneel ontrouw’ is, meer aandacht aan een andere vrouw besteedt (omdat ze dan onzeker worden of hun partner wel in zijn kinderen zal blijven investeren).

De onderzoekers willen ook vergelijkend onderzoek bij mensen die afkicken (van bijvoorbeeld cocaïne), omdat verliefdheid in het brein op een verslaving lijkt.