Pensioenpremies 1,9 mld lager

Foto Thinkstock

Ruim tweederde van de Nederlanders (70 procent) hoeft dit jaar minder pensioenpremie te betalen. In totaal hebben 158 pensioenfondsen de premies met 1,9 miljard euro verlaagd. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank dat staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De premiedaling is het gevolg van de verlaging van de pensioenopbouw van 2,15 naar 1,875 procent van het loon. Omdat mensen tot op hogere leeftijd doorwerken, hoeven ze jaarlijks minder op te bouwen voor hetzelfde pensioen. Het onderzoek van DNB toont dat de fondsen het „kostenvoordeel” doorgeven aan hun deelnemers, aldus Klijnsma. Maar bij een kwart van de werkenden is de premie gelijk gebleven en bij 6 procent is deze juist gestegen. DNB doet nader onderzoek naar vijf fondsen die hun premie nog niet voldoende hebben kunnen onderbouwen. De onderzochte fondsen beheren het pensioen van circa 90 procent van de deelnemers in Nederland. (NRC)