Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM eist in hoger beroep 4 jaar tegen oud-gedeputeerde Hooijmaijers

Ton Hooijmaijers (R) komt met zijn advocaat Frits Schneider aan bij het gerechtshof.
Ton Hooijmaijers (R) komt met zijn advocaat Frits Schneider aan bij het gerechtshof. Foto ANP / Koen van Weel

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat Ton Hooijmaijers alsnog voor 4 jaar de cel in. Deze eis werd vandaag uitgesproken in het hoger beroep in de strafzaak tegen de voormalige gedeputeerde van Noord-Holland. In eerste aanleg kreeg de VVD’er 3 jaar cel.

Twitter avatar OM_hogerberoep OM hoger beroep 1/2 In hoger beroep strafeis van 4 jaar tegen oud-gedeputeerde H. voor o.a. ambtelijke omkoping. Nieuwsbericht volgt.

Tegen Hooijmaijers’ vrouw Jocelyn P. eist het OM 3 maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 240 uur. Het OM ziet haar als katvanger voor Hooijmaijers. Ze werd in de rechtbank vrijgesproken. Makelaar Arnold van der K. kreeg dezelfde eis te horen als P.

Twitter avatar OM_hogerberoep OM hoger beroep 2/2 Tegen medeverdachten P. en Van de K. eiste het OM zojuist 3 maanden voorwaardelijke celstraf + 240 uur werkstraf.

Hooijmaijers heeft zich volgens het OM op grote schaal schuldig gemaakt aan ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en witwassen in de periode 2005-2009, toen hij gedeputeerde in Noord-Holland was. Volgens het Openbaar Ministerie, dat drie jaar onderzoek deed, ontving hij ruim 1,8 miljoen euro aan smeergeld van in totaal 62 (vooral bouw-)bedrijven. Ook zou hij bijna vijf ton hebben witgewassen.

Hooijmaijers gaf vlak na zijn veroordeling in eerste aanleg in december 2013 een uitgebreid interview aan NRC Handelsblad. Volgens journalisten die in de zaal zaten, putte het OM uitgebreid uit dat interview.

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Ziet ernaar uit dat #Hooijmaijers met terugwerkende kracht spijt moet krijgen van dat interview.
Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Volgens de AG’s geeft #Hooijmaijers daarin toe dat hij zich aan strafbare feiten schuldig maakte, “maar zie er nog steeds geen kwaad in.”

Hooijmaijers zegt in het interview, waarvoor de makers Tom Kreling en Hugo Logtenberg een Tegel wonnen, dat er niks mis is met ritselaars.

“Die zijn nodig. Ze zijn de haarlemmerolie van de maatschappij. Ze brengen mensen bij elkaar.”

In een inmiddels beruchte passage bestelt de gedeputeerde een wijn voor tijdens het interview:

“Ik zal jullie niet op kosten jagen”, zegt hij. Het wordt een Barolo, 79,95 euro per fles, uit 2007. “Een goed jaar”, zegt hij tegen de ober.

Lees het volledige interview op nrc.nl: ‘Ik wilde de wereld verbeteren’.