Obama: Venezuela is een ernstige bedreiging

Obama vindt Venezuela een ernstige bedreiging. Reuters / Jonathan Ernst

Obama heeft Venezuela een ernstige bedreiging genoemd. Ook heeft hij sancties ingevoerd tegen zeven Venezolaanse regeringsfunctionarissen omdat ze mensenrechten zouden hebben geschonden en corrupt zouden zijn.

De regeringsfunctionarissen kunnen niet meer bij hun tegoeden in de VS en Amerikaanse burgers mogen geen zaken met ze doen. De maatregelen zijn niet gericht tegen Venezolaanse burgers of de economie, zo zegt het Witte Huis.

Obama sprak verder zijn zorgen uit over de behandeling van politieke tegenstanders door de Venezolaanse regering. Ook riep hij op alle politiek gevangenen te bevrijden, inclusief “tientallen studenten”.

“We hebben vaak gezien dat de Venezolaanse regering de aandacht probeert af te leiden van het eigen handelen door de VS of andere leden van de internationale gemeenschap de schuld geeft van gebeurtenissen in Venezuela.”

Opgelopen spanningen

Venezuela droeg de VS vorige week op om de diplomatieke missie binnen twee weken te verkleinen tot minder dan twintig procent van de huidige omvang. Daarop bekritiseerden de VS het land om de anti-Amerikaanse retoriek.

    • Mirjam Remie