Nneka: buigzame mix pop, reggae en soul

Sinds haar debuut in 2005 is de Nigeriaans-Duitse, frêle Nneka vooral in Amerika regelmatig aangekondigd als de nieuwe belofte van de neo-soul. Het heeft haar nog nooit een serieuze hit opgeleverd, wel talloze terechte vergelijkingen met Lauryn Hill en Erykah Badu en samenwerkingen met Nas, Lenny Kravitz, The Roots en Ziggy Marley. Ook dit nieuwe album bevat vermoedelijk niet haar grote hit, maar Nneka laat haar veelzijdige talent horen dat met name in Europa te vaak onopgemerkt bleef.

Nneka heeft een buigzame stem die moeiteloos een brug naar de pop slaat, maar die net iets te veel associaties oproept met de neo-soul van tien jaar terug. Net als op haar voorgaande platen leunt ze sterk op reggae, maar de eerste nummers van My Fairy Tales dragen nu ook duidelijk sporen van de afrobeat uit haar geboorteland. Nigeria komt ook terug in het opmerkelijk vrolijke Pray For You, een nummer over de gruweldaden van Boko Haram.

    • Leendert van der Valk