Brievendief eist losgeld

Het Vaticaan is recentelijk benaderd door de vermoedelijke dader achter de diefstal van twee authentieke brieven van Renaissance-kunstenaar Michelangelo (1475-1564). De man die zegt de documenten in zijn bezit te hebben, eist losgeld.

De brieven verdwenen in 1997 al uit het archief van het Vaticaan, maar dat werd nooit naar buiten gebracht. Tot nu. De autoriteiten in het Vaticaan hebben geweigerd het losgeld, naar verluidt 100.000 euro, te betalen. Volgens de Romeinse krant il Messaggero is de eiser een voormalig werknemer van het Vaticaan. De politie onderzoekt de zaak. Onder de gestolen documenten is volgens de krant een zeldzame brief die volledig door Michelangelo zelf zou zijn opgesteld. Normaal gezien dicteerde de kunstenaar brieven aan zijn assistenten, en ondertekende enkel met zijn naam.

Een non informeerde het Vaticaan toentertijd over de verdwijning. Het is niet bekend waarom de diefstal nooit eerder naar buiten is gebracht. (NRC)