Batterij zwarte doos was ruim jaar over datum

Foto J .K. Jagdev/AFP

De Indiase zandkunstenaar Sudarsan Pattnaik toont zijn beeld van de vermiste MH370 bij het strand van Puri in de Indiase deelstaat Odisha. Precies een jaar na de verdwijning van het vliegtuig van Malaysia Airlines kwam een internationaal onderzoeksteam dit weekend met een rapport naar buiten. Belangrijkste nieuws: de batterij van een onderwaterbaken van het toestel was bij de laatste vlieguren al ruim een jaar over datum. Het onderwaterbaken is onderdeel van de ‘zwarte doos’ met vluchtgegevens, dat zorgt voor signalen na een crash in het water. De doos is, net als enig ander onderdeel van het vliegtuig, nooit gevonden. Of de verlopen datum van de batterij hierbij een rol heeft gespeeld, is niet duidelijk. Dat de batterij over datum was, hoeft niet te betekenen dat het baken niet heeft gewerkt omdat er een veiligheidsmarge wordt gehanteerd. De batterij van het baken van de voicerecorder, die de gesprekken uit de cockpit opslaat, werkte volgens de onderzoekers wel. De MH370, van Kuala Lumpur op weg naar Beijing, verdween op 8 maart 2014 van de radar. Het toestel had 227 passagiers en twaalf personeelsleden aan boord.