Máxima! Máxima! Snel een foto en dan gaan ze weer

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Het vijfendertigjarig jubileum van het Nibud in het Muntgebouw in Utrecht
Wie: Hare Majesteit Koningin Máxima, een handvol gestreste persdames onder wie Juliette van Laanen, fotograaf Willem Kruithof, strenge beveiligers en een groepje koningshuisadepten

Nerveus geklik-klak van hakken in de gang van het Muntgebouw. Persvoorlichtsters, communicatiemeisjes en hofdames rennen heen en weer. Bij de deur staan bonkige beveiligers, buiten rijden politiewagens langs.

Het is bijna half elf.

Ze komt zo.

Hare Majesteit Koningin Máxima.

Een goede foto is geld waard

Alles paraat? Zitten de bezoekers in de zaal? Kan de achterdeur open? Is de burgemeester er al? Staat er water klaar? Heeft iedereen zijn jasje netjes dicht? En, wordt er alsmaar geroepen: “Staan alle fotografen wel bínnen het persvak?”

Ja-ha, dat staan ze. Al een half uur, gewapend met enorme zoomlenzen en uitklapbare krukjes om over hoofden heen te kunnen schieten.

“Een goede foto van Maxima kan zo een paar duizend euro opleveren”, vertelt Willem Kruithof. “Maar dan moet het wel beeld zijn dat niemand anders kan leveren.” Dus is het een beetje dringen geblazen, in het persvak.

Echt gezellig wordt het niet

“Hallo!” Een beveiliger komt aangesneld en trekt met zijn hand een denkbeeldige lijn. “Jullie mogen niet verder komen dan híér.” Zuchtend doen de fotografen een stapje terug. Iemand van de RVD maant de vaste kliek royalty-watchers, die de koninklijke familie naar elk publiek optreden volgt, achter het hek te blijven staan.

Nee, gezelliger wordt het er niet op, als er een hoogheid op bezoek komt. “Het is inderdaad nogal een gedoe”, geeft Juliete van Laanen van de ‘ondersteunende communicatie’ toe. “Iedereen is behoorlijk gestrest.” Ze kijkt op haar horloge. “Nog drie minuten.”

Oh Máxima! Een lach, een zwaai, een foto…

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

En dan komt eindelijk de zwarte Audi met kentekenplaat AA-63 aanrijden. Portier open – een storm van klikken en flitsen, “Máxima! Máxima!”, een glimlach, een zwaai – en dat was dat. De fotografen draaien de doppen weer op hun lenzen. Nee, ze gaan niet naar binnen.

Waarvoor? Het vijfendertigjarig jubileum van het Nibud? Een variëteit aan eminente sprekers? Een zinderende presentatie over het bestedingsgedrag van de gemiddelde Nederlander? Wat denk je zelf.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken