Mannen steken nog steeds geen poot uit

Vrouwen hoeven niet aangespoord te worden om meer te gaan werken. Het zijn de mannen die aangepakt moeten worden, meent Alice Oppenheim .

Foto H. Armstrong

Parttimers denk na, schreef Japke-d. Bouma in de nextbijlage Carrière: Als jullie allemaal maar drie dagen per week of minder blijven werken, dan zullen jullie nooit gelijkwaardig worden aan mannen. Het was meer dan een aansporing om carrière te gaan maken.

Maar beste Japke-d., zonder thuisvrouwen zouden de ouwe vrouwen geen begeleiding hebben naar een ziekenhuis, de tandarts en andere oorden waar je vol met verdovingen wordt gespoten en niet alleen naar huis mag.

Zonder deze vrouwen zou ik met mijn reumatische vingers allang gevallen zijn over spullen op de grond die ik niet zie. Ik dank de schepping op mijn gezwollen blote knieën dat ze me adviseren in winkels waar ik moet worden geholpen om een wolletje te passen of de juiste pilletjes of tandpasta te kopen voor mijn ouwe krakende gebit en de rest van mijn fysieke parafernalia waardoor ik nog kan bestaan.

Dat doen mannen niet.

Mannen zijn de baas in dit land, ze nemen personeel aan en ontslaan het later weer, vrijwel altijd vrouwen. En zo doen hun zonen het nu ook. Ga hén eens aanpakken, zowel op hun werk als thuis.

Mannen drinken ’s morgens een kop koffie en zijn daarna verdwenen naar hun werk, hun private domein, voordat de kinderen naar school moeten. Dat kantoor is namelijk precies geopend vanaf de schooluren. Een enkeling voelt zich verplicht om de koters zelf te dumpen op het schoolplein, maar de anderen moeten op tijd ‘op de zaak’ of ‘op kantoor’ zijn.

De mannen laten niet alleen hun kinderen, maar ook hun ouders aan hun lot over. Die hadden thuiszorg maar na massa ontslagen moeten de dochters het nu dus oplossen, de parttimers, lees vrouwen. Inderdaad de mannen doen het niet.

Zodra een kind op school ziek wordt gaat de juf bellen naar moeders op hun werk om te vragen of ze dat kind onmiddellijk willen komen ophalen om de rest van de groep niet te besmetten. Vaders worden niet gebeld.

Ik kan nog wel tig andere voorbeelden aanhalen waarom vrouwen de noodhulptroepen bemannen en het fenomeen vrijwilliger inhoud geven. Klusjes, ongelukjes, werklui die willen schilderen en eisen dat je thuis blijft omdat de deur ‘tot vanavond’ open moet blijven drogen.

De mannen kunnen dat helaas niet doen. Die moeten werken.

De kern is: wie doet het onbetaalde werk dat wel degelijk werk was en nu weer volop onbetaald is gemaakt. Daar zit de crux en niet bij die nogal goedhartige of slaafse meiden die gewoon doen wat hun moeder ook deed. Niet voor niets doen mannen of ongetrouwde dochters en zonen het dan ook niet. Zij willen geld verdienen voor donkere tijden. Ja, dat wil iedereen wel. Dat kan in deze maatschappelijke organisatie niet zonder dubbele taken die voor slaaptekort zorgen.

Dat weet ik uit eigen ervaring. Ik heb een aantal jaren mijn moeder gesteund vanwege haar kleine uitkerinkje. Ik heb mijn dochter opgevoed voor een goede baan waarin ze bevrediging kan vinden. Ze kan die zorg voor haar moeder er niet bij hebben en betaalt voor inkoop van hulp.

Wouter Bos heeft de oma’s hun oppasinkomentje (6 euro per uur oppassen op kleinkinderen, kosten één miljard ) afgepakt voordat de crisis begon. Hij vond het veel te duur worden, die grootouderlijke inzet.

Waak voor tegenspoed

Zorg er dus voor dat je gezond blijft, niet van je fiets wordt gereden, geen medische misser moet accepteren die je voor de rest van je leven op achterstand zet en geen dodelijk ziekte krijgt. Bid daarvoor want je hebt god of allah nodig om je daarvoor te behoeden.

Want, als dergelijk tegenspoed je wél overkomt dan ben je de pineut en afhankelijk van de organisatie van je leven door al die mannen die veel vergaderen en veel te vertellen hebben maar verder geen poot uitsteken. Daar ligt het probleem waar Japke-d. in haar stukje over parttime werkende vrouwen zo geestig over oordeelt. Maar wie, Japke-d., maakt dat beroemde kantoor van jou schoon in de avonduren als jij naar huis kunt gaan en een glas wijn kunt heffen ? Wie maakt de andere gebouwen schoon in de avonduren voor 8 euro per uur? Wie zorgt er voor jouw ouders en hun huizen als jij zit te tikken en het goed hebt met aardige collega’s voor een redelijk inkomen?

Niet omdat die vrouwen dát zo léuk vinden maar omdat de man het niet doet en niet organiseert als hij een veel beter betaalde baan heeft en meestal 25 procent meer verdient voor hetzelfde werk. Is het gek dat de helft van de huwelijken tegenwoordig mislukt ? En, is het logisch dat de coalitie daarop reageert door de wetgeving ‘eerlijker’ te maken opdat Hij er nog veel meer financiële voordelen kan uitslepen?

Neem een voorbeeld aan Duitsland

Kijk eens naar de Duitse oplossingen voor dit enorme probleem binnen de organisatie van laagwaardig werk. Daar was een moeder van zeven kinderen en dochter van een beroemde politicus met alzheimer, die wantoestanden rigoureus heeft aangepakt. Dat was Ursula von der Leyen die als Familien Minsterin dit allemaal veel beter heeft geregeld voor vrouwen. Ze is nu de minister van Defensie daar.

Ik ben nu afhankelijk van die vrouwen en hun halve baantjes. Net als al die andere ouderen die het niet redden zonder de meiden die de zwabber en de swiffer voor me hanteren, de vuilniszakken naar de dump dragen. Dat is de waarheid en de werkelijkheid van onze huidige samenleving.

Wat de werkende vrouw nodig heeft, is een vrouw thuis wist ik vroeger al. Daarom zou ik nu wel eens een zorgzame man aan de slag willen zien in dat kleine pestflatje van me.

Hou ze dus overeind Japke-d. en val die hulptroepen niet te zwaar aan, ze zijn ook je lezers totdat ze de krant niet meer kunnen betalen.

    • Alice Oppenheim