‘Kritiek op Opstelten is schaamteloos politiek’

Deal was ‘het maximaal haalbare’

De leden van de Tweede Kamer die kritiek uiten op minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) wegens de financiële deal die het OM vijftien jaar geleden sloot met drugsdealer Cees H. „maken zich schuldig aan schaamteloze politieke spelletjes”.

Dit zegt Ben Swagerman, Eerste Kamerlid voor de VVD. Hij ondertekende in 2000 als waarnemend hoofdofficier van justitie in Amsterdam de deal. De senator – die voor het eerst publiekelijk reageert – zegt zich „buitengewoon geërgerd te hebben” aan kritiek die leden van de Tweede Kamer de afgelopen dagen hebben geuit op zijn partijgenoot Opstelten. De minister kwam in opspraak toen Nieuwsuur vorige week meldde dat het OM in 2000 4,7 miljoen gulden had overgeboekt naar drugshandelaar Cees H. Een jaar eerder had Opstelten gezegd dat toenmalig officier van justitie en nu staatssecretaris Fred Teeven met H. een deal had gesloten waarbij de verdachte 750.000 overmaakte aan het OM en zelf 1.250.000 mocht houden.

Het huidige Eerste Kamerlid wijst erop dat het OM destijds niet in staat was te bewijzen dat de gelden van Cees H. – op twee door het OM bevroren bankrekeningen in Luxemburg – afkomstig waren uit misdrijven. Om een lang slepend proces te voorkomen en toch nog geld op te strijken, werd volgens Swagerman een deal gesloten waarbij ook de fiscus niet werd geïnformeerd. „Dat vond ik niet onlogisch.” Om welk bedrag het precies gaat, is volgens Swagerman „helemaal niet relevant”. Het gaat er volgens hem om dat de deal is gesloten in overeenstemming met het advies van specialisten op het gebied van ontnemingsvorderingen en de top van het OM. „Het was het maximaal haalbare.”

Swagerman zegt dat vooral Tweede Kamerlid Magda Berndsen (D66) zich laat gebruiken door „streken” van strafadvocaten Jan-Hein Kuijpers en Piet Doedens. De raadslieden van Cees H. brachten volgens hem de geheime afspraken alsnog naar buiten om het OM dwars te zitten. „Het is zeer onwaarschijnlijk dat meerdere bronnen binnen justitie en OM betaalbewijzen van de deal aan Nieuwsuur hebben laten zien, zoals het programma zegt.” Hij snapt ook niet dat de advocaten steeds in de pers over de deal praten. „Als ze hun beroepsgeheim serieus zouden nemen, hielden ze hun mond. Nu brengen ze hun cliënt mogelijk nog in fiscale moeilijkheden.”

De senator – nu hoofd beveiliging bij de KLM – zegt dat „alle stukken over de deal waarschijnlijk gewoon liggen opgeslagen in de archieven van het OM. Ik kan niet verklaren waarom ze tot nu toe niet zijn gevonden.” Hij noemt het „een raadsel” waarom Opstelten vorig jaar een fout bedrag noemde.

    • Marcel Haenen