Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

‘IS onthoofdt acht bewakers van olieveld Libië’

Een foto genomen in januari toen ook een olieveld aangevallen werd door de Libische tak van IS.
Een foto genomen in januari toen ook een olieveld aangevallen werd door de Libische tak van IS. Foto AFP / Mahmud Turkia

De Libische tak van de groep Islamitische Staat heeft acht bewakers van een olieveld onthoofd. Het olieveld werd vorige week aangevallen, meldt AP.
Een medewerker van het olieveld Al-Ghani die getuige was van de onthoofdingen kreeg een hartaanval en overleed. Dat heeft een Libische legerwoordvoerder maandag gezegd.

Woordvoerder Ahmed al-Mesmari lichtte niet toe hoe het leger aan de informatie was gekomen, maar de eenheid die met de bewaking van de olievelden is belast is nauw verbonden met het Libische leger. Libië heeft twee rivaliserende regeringen en het leger gehoorzaamt aan die in het oosten van het land.

Van de gijzelaars ontbreekt ieder spoor

Bij de aanval afgelopen vrijdag op Al-Ghani, 750 kilometer van Tripoli vandaan, werden vier Filipijnen, twee Bengalezen, een Oostenrijker, een Ghanees en een Tsjech ontvoerd. De buitenlanders werkten bij het al-Ghani-olieveld. Sinds de inval ontbreekt ieder spoor van de negen gijzelaars.

De Libische tak van de groep Islamitische Staat heeft de afgelopen weken diverse olievelden in Libië aangevallen, waardoor elf velden inclusief Al-Ghani nu stilliggen.