iPhone om je pols, hoe gaat dat eruitzien?

Fans hopen dat vandaag eindelijk meer bekend wordt over het geheimzinnige horloge dat Apple heeft beloofd. Dit weten we nu over de veelbesproken Apple Watch.

Vandaag houdt Apple (weer eens) een evenement in San Francisco waarvan het de exacte inhoud zorgvuldig geheim houdt. En geheel volgens traditie speculeren Apple-volgers er al een tijd lang op los: wat gaat bestuursvoorzitter Tim Cook precies zeggen?

Het moet erg vreemd lopen als hij niet meer details geeft over de Apple Watch: hoeveel gaat hij kosten, wanneer is hij te koop, welke technische specificaties heeft Apple erin gestopt?

Apples horloge met apps en fitness-functies is namelijk in september 2014 al aangekondigd. Afgelopen januari liet Cook bovendien vallen dat de gadget vanaf april is te krijgen. Dat duurt inmiddels nog maar drie weken.

Apple liet bij die eerdere aankondiging al zien dat het horloge wordt bediend met een draaiwieltje aan de zijkant en dat er waarschijnlijk veel keus komt in kleuren en materialen.

Veel andere technologiebedrijven sorteerden de laatste weken al voor op Apples aankondiging. De ene na de andere fabrikant onthulde smartwatches: onder meer Huawei en LG.

Ook hun horloges hebben apps, staan in verbinding met een smartphone en hebben sensoren om lichaamsbeweging en hartslag te meten.

De meeste concurrenten van Apple draaien op Googles besturingssysteem Android Wear, dat speciaal is ontwikkeld voor smartwatches. De strijd die Google en Apple voeren, willen ze dus ook maar al te graag verplaatsen naar de pols van hun klanten.

Want dat is de reden waarom je een smartwatch zou willen. Zo’n horloge kan de notificaties op je telefoon weergeven: mail, sms, WhatsApp. Daarnaast is het een fitnesstracker, met stappenteller en vaak ook een hartslagsensor. En het horloge kan als afstandsbediening fungeren om bijvoorbeeld de muziek aan te zetten of de lampen uit te doen.

Toegegeven, het zijn grotendeels functies die een smartphone zelf ook al biedt. Alleen hoef je die nu niet meer uit je binnenzak of je tas te toveren. NRC