De Nationale Tweelingtest

SBS 6, 20.30-21.25u.

Nederland kent 14.000 eeneiige tweelingparen. Ruim 200 daarvan verzamelen zich in de Efteling voor de tweede editie van de Nationale Tweelingtest. In zes afleveringen begeleiden Kim-Lian van der Meij en Kees Tol de identieke broertjes en zusjes langs talloze tests, de een wetenschappelijker onderbouwd dan de ander. In 2005 presenteerde Caroline Tensen al eens de tweelingzoektocht bij de TROS. Een halve generatie later probeert SBS het opnieuw. Wiens harten kloppen het meest synchroon in de achtbaan? Hoeveel procent komen gezichten overeen? ‘Tweelingonderzoeker’ Dirk Smit voorziet het geheel van weetjes en feitjes. Al gauw decimeert het aantal kandidaten en kan de wetenschapper beginnen met het testen van het telepathische vermogen. Wie voelt de opwinding of angst van zijn of haar dubbelganger in een met kaarsen verlichte kelder verderop? De nuchteren kunnen het maar beter faken, want een trip naar Dubai staat op het spel. We leren het verband tussen seksuele geaardheid en DNA. We zien hoe motorisch identiek tweelingen een klimparcours afleggen. Maar na veel geschaterlach onder popmuziek leren we vooral hoe gezellig het is om tweeling te zijn.

    • Menno Sedee