‘Hoogste bedrag aan buitenlandse investeringen ooit’

Scheppen in de kleuren van het logo van Google op de plek in de Eemshaven waar het Amerikaanse technologieconcern een datacenter aan het bouwen is. De investering van Google van 600 miljoen euro heeft mede gezorgd voor een recordbedrag aan buitenlandse investeringen vorig jaar. Foto ANP /.Vincent Jannink

Buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar voor een recordbedrag van bijna 3,2 miljard euro in de Nederlandse economie geïnvesteerd. Dat claimt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), het agentschap van het rijk dat buitenlandse bedrijven probeert over te halen naar Nederland te komen.

Het vorige record stamt uit 2009, toen ruim 3,1 miljard euro aan investeringen de grens overkwam. In de tussenliggende jaren schommelde het investeringsbedrag tussen de 930 miljoen en bijna 1,7 miljard euro. NFIA, dat onder Economische Zaken en Buitenlandse Handel valt, baseert zijn gegevens op door buitenlandse bedrijven aangeleverde gegevens.

Grafiek Easel.ly / gegevens NFIA

Grafiek Easel.ly / gegevens NFIA

In de beide piekjaren werden de investeringen gestuwd door eenmalige grote investeringen. Zo trok in 2009 energiebedrijf RWE 2 miljard euro uit voor een kolencentrale in de Eemshaven. Vorig jaar kwam het bedrag mede zo hoog uit door een investering van ruim 1,6 miljard door het Canadese Northland Power in een buitengaats windpark en een investering van 600 miljoen euro door Google in een datacenter in opnieuw de Eemshaven.

Het aantal investeringsprojecten vanuit het buitenland kwam vorig jaar uit op 187, vrijwel evenveel als de jaren ervoor. Het aantal banen dat door de investeringen is ontstaan of behouden kwam vorig jaar uit op 6304. Dat is bijna een kwart minder dan in 2013, maar wel meer dan in de jaren ervoor.

Grafiek Easel.ly / gegevens NFIA

Grafiek Easel.ly / gegevens NFIA

Lees bij NRC Q: Waarom Google en Groningen zoveel van elkaar houden.

    • Eva Smal