Hij liet Britney Spears piepen. Interview met de man achter Musicless Musicvideos

Niet Britney Spears heeft de hoofdrol in deze versie van Oops!… I did it again. Het is haar rode latex pak dat alle aandacht krijgt. Bij elke beweging piept het ding met perfecte komische timing en overstemt het haar zang.

Screenshot uit YouTube

Niet Britney Spears heeft de hoofdrol in deze versie van Oops!… I did it again. Het is haar rode latex pak dat alle aandacht krijgt. Bij elke beweging piept het ding met perfecte komische timing en overstemt het haar zang.

De Musicless Musicvideo kwam bijna een week geleden online. Zaterdag was hij enkele tienduizenden keren bekeken. Vandaag staat het aantal views op 2,3 miljoen. Zo gaat dat, “op het internet”. NRC probeerde dit weekend via Facebook met de Oostenrijkse maker Mario Wienerroither in contact te komen. Hij reageerde een dag later, verontschuldigend, “ik kwam net thuis van opnamen en realiseerde me dat de video de afgelopen uren is geëxplodeerd!”.

Wat was je aan het opnemen? Wat is jouw specialiteit?
Ik was geen opnamen aan het maken voor een muziekloze muziekvideo. Normaal gesproken maak ik muziek voor tv, reclames, dat soort dingen. Dit keer heb ik zang opgenomen voor een album dat ik met een vriend maak. Daarom weet ik ook geen antwoord op jouw vraag over wat mijn specialiteit is. Ik zou zeggen: alles wat te maken heeft met geluid. Er zijn dagen waarop ik geen zin heb om muziek te maken. Dan concentreer ik me, mits de deadlines dat toelaten, meer op sounddesign. Maar wat ik vooral leuk vind is nadenken over concepten, ver voordat ik daar iets mee doe. Want in mijn hoofd klinkt alles beter.

Wat bracht je ertoe muziekloze muziekvideo’s te gaan maken?
Het was in elk geval geen voorbedacht plan. Het begon ongeveer 17 jaar geleden, toen ik een filmtrailer zag waarvan ik dacht dat het grappig zou zijn om het geluid te vervangen. Drie jaar geleden belde een vriend me op terwijl ik de televisie aan had. Ik zette het geluid uit en naja… het was I want to break free van Queen. Ik zat ernaar te kijken, praatte met mijn vriend en dacht “man, wat zou het leuk zijn om daar een audiolaag voor te maken met geluidseffecten”. Nou, zo kwamen de muziekloze muziekvideo’s tot stand.

Ik zette de video op YouTube, maar toen belde mijn advocaat dat ik hem onmiddellijk weer moest verwijderen. Een jaar later heb ik hem weer online gezet. Ik ben niet aangesproken op copyright-schendingen en mijn vrienden vonden het leuk, dus ik ging ermee door. Ik had er weinig verwachtingen van, want in zes maanden tijd werden de eerste twee filmpjes zo’n 300 keer bekeken.

Hoe kom je aan je geluidseffecten?
Ik neem en bewerk 99 procent van de geluidseffecten zelf op. Geluiden als explosies of vuurwapens en helikopters komen uit audiobibliotheken. Het zou te tijdrovend zijn om die zelf op te nemen. De video met Britney was misschien wel de makkelijkste die ik ooit heb gemaakt. Het was eigenlijk gewoon mijn leren schoen en duct tape die ik over mijn been had gespannen. Dat was genoeg voor al die latexgeluiden. De vlammen op de achtergrond komen uit mijn gasoven. En dat was het voor de video. Maar goed, de belangrijkste fase is altijd de montage, het mixen en het over elkaar heen leggen van de audiolagen. Dat duurt het langst en vind ik het leukst.

Ben je al bekend in Oostenrijk?
Ik weet niet hoe populair de video’s zijn in Oostenrijk. Ik krijg de meeste reacties uit andere landen, zoals Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Maar dat vind ik oké, het is altijd moeilijk om de aandacht te krijgen van het land waarin je woont.

Met welke video ben je nu bezig
Ik heb altijd een lijst met video’s en projecten waar ik mee aan de slag wil. Maar er zijn zo veel na-apers. Dat is de reden dat ik je niet kan vertellen wat mijn volgende project is. Ik hoop heel erg dat je het leuk vindt!

    • Laura Klompenhouwer