Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Grote verbouwing de Kuip is van de baan

De geplande ‘vernieuwbouw’ van de Kuip is van de baan. De betrokken partijen konden het niet eens worden over een plan waarmee het stadion zowel te financieren was als succesvol te exploiteren. Feyenoord meldt dat zojuist op hun site.

Foto ANP / Koen van Weel

De geplande ‘vernieuwbouw’ van de Kuip is van de baan. De betrokken partijen konden het niet eens worden over een plan waarmee het stadion zowel te financieren was als succesvol te exploiteren. Feyenoord meldt dat zojuist op de site.

In mei 2014 werd besloten de Kuip grondig te renoveren. Deze zomer moest begonnen worden met de verbouwing die drie seizoenen zou duren en 200 miljoen euro zou gaan kosten.

Renovatie zou 70.000 plaatsen opleveren

Met de verbouwing zou de Kuip worden uitgebreid naar een capaciteit van 70.000. Vandaag schrijft Feyenoord dat in de zes maanden na het besluit voor de ‘vernieuwbouw’ duidelijk werd dat de kosten veel hoger uit zouden vallen.

Een alternatief plan dat wel haalbaar zou zijn, is niet gevonden. Feyenoord schrijft:

“Op woensdag 4 maart gingen de onderhandelingen de laatste fase in en leek een positieve afloop mogelijk. Op 9 maart hebben partijen gezamenlijk vastgesteld dat deze onderhandelingen niet tot een voor beide partijen bevredigend resultaat zullen leiden. Daarop is besloten de onderhandelingen te staken.”

De onderhandelingen werden gevoerd door de directies en raden van commissarissen van Stadion Feijenoord en BVO Feyenoord samen met het Feyenoord Founders Consortium (FFC), bestaande uit BAM, AM en Siemens.

Hierdoor blijft het nog even onbekend of Feyenoord het stadion alsnog door een bouwer wil laten renoveren of voor nieuwbouw gaat. Het afblazen van het huidige plan staat los van de plannen voor de verhuizing van de trainingslocatie naar Hillesluis en voor de accommodatie van de Sportclub Feyenoord op Varkenoord.

De projectleiding zegt zich te beraden op de ontstane situatie.