Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Groningen wil wolf verdoven, omdat hij te dicht bij woonwijken komt

De wolf op een industrieterrein in het Groningse Hoogezand.
De wolf op een industrieterrein in het Groningse Hoogezand. Foto ANP / Kevin Schuurman

De eerste wolf in Nederland in meer dan honderd jaar komt te dicht bij bewoonde gebieden. De provincie wil het dier verdoven als dat nog een keer gebeurt, meldt een woordvoerder van de provincie Groningen vandaag.

De wolf, die dit weekend door Drenthe zwierf, dook vandaag op in de Groningse plaatsen Kropswolde en in Hoogezand. In die laatste plaats liep het dier in een woonwijk vlak bij winkels. Omdat steeds meer mensen de wolf proberen te fotograferen en te filmen, “neemt het risico op incidenten toe”.

“De kans is groter dat het dier zich op een gegeven moment bedreigd voelt. We weten niet wat er dan gebeurt.”

De woordvoerder benadrukt dat de wolf welkom is in de provincie.

“Al had hij beter in Drenthe kunnen blijven. Daar zijn meer bossen.”

Als de wolf wordt verdoofd, dan wordt DNA bij het dier afgenomen zodat kan worden vastgesteld waar het dier vandaan komt. Omdat de wolf niet mensenschuw is, is het vermoeden namelijk dat hij afkomstig is uit een wildpark, aldus de woordvoerder van de provincie. Mocht dat niet zo zijn, dan krijgt de wolf een zender en wordt hij uitgezet in een nog nader te bepalen gebied. Eerder vandaag hadden de provincies Drenthe en Groningen overleg over de wolf met het ministerie Economische Zaken (waar natuur onder valt), politie en een aantal experts uit Duitsland.

Leo Linnartz van de organisatie Wolven in Nederland zei eerder vandaag tegen persbureau ANP dat hij juist vermoedt dat het dier is opgegroeid in een gebied waar weinig mensen wonen.

“Wolven die beschoten zijn geweest geven aan hun jongen door dat ze moeten oppassen voor ‘tweebenigen’. Maar in Zweden bijvoorbeeld is niet-schuw gedrag onder wolven gebruikelijker omdat ze daar veel minder mensen tegen komen.”

Lees op nrc.nl: De wolf is terug. Maar waarom vertrok hij eigenlijk? In drie minuten bijgepraat.