Groep docenten UvA zegt vertrouwen in bestuurders op

De groep docenten, die zijn verenigd in Rethink UvA, tijdens hun gesprek met het College van Bestuur. Foto ANP / Koen van Weel

Rethink UvA, een groep actievoerende docenten van de Universiteit van Amsterdam, heeft vandaag het vertrouwen opgezegd in het College van Bestuur (CvB) van de UvA. De groep docenten had een deadline verbonden aan een aantal eisen; die deadline liep vrijdag af.

Het vertrouwen in het CvB werd opgezegd na een vergadering in het Maagdenhuis, toen het college weigerde in te gaan op de eisen van Rethink.

Rethink UvA eist onder meer een democratischer universiteitsbestuur en een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie van de onderwijsinstelling. De docenten eisten drie onmiddellijke veranderingen en drie maatregelen op lange termijn. Volgens Rethink ondersteunt de vakbond FNV de eisen van de docenten.

Twitter avatar rethinkUvA Rethink UvA “We don’t officially ask the CvB to step down. The result of the process is that we have no confidence.” #rethinkuva

Rethink wil samen met de studenten die het Maagdenhuis bezetten, vrijdag een “grote demonstratie” organiseren. Eerder zeiden de docenten ook stakingen te overwegen en de bezetting van verschillende UvA-gebouwen.

Rethink UvA is een beweging van honderden medewerkers, zowel promovendi als hoogleraren, die zich hebben aangesloten bij de studentenprotesten.

    • Alex van der Hulst