Student en toerist ingezet als undercoveragenten

Griekenland wil studenten, huishoudsters en toeristen inzetten om mensen die geen btw betalen te betrappen. Het plan staat in een brief van 11 kantjes die de Griekse minister van Financiën Varoufakis eind vorige week heeft gestuurd aan Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep.

Het document (‘Dear President of the Eurogroup, dear Jeroen’) bevat een groot aantal hervormingsplannen die Varoufakis vanavond naar verwachting zal voorleggen aan zijn collega’s van de eurozone. Onder meer de instelling van een ‘begrotingsraad’ is deel van de plannen, net als een voorstel om vergunningen uit te geven aan bedrijven die zich bezighouden met gokken op internet.

Over de inzet van de amateur-belastinginspecteurs schrijft Varoufakis dat hij „grote aantallen niet-professionele inspecteurs” wil werven, louter voor korte aanstellingen (niet meer dan twee maanden, en zonder uitzicht op verlenging), „die zich na een eenvoudige opleiding namens de belastingautoriteiten als klanten kunnen voordoen, heimelijk voorzien van audio- en videoapparatuur”. „We stellen ons voor dat de kandidaten uit alle lagen van de bevolking komen, bijvoorbeeld studenten en zelfs toeristen in populaire gebieden waar de belasting op grote schaal ontdoken wordt”. Ze zullen per uur worden betaald.

De Griekse regering heeft hoge verwachtingen. „Alleen al het ‘nieuws’ dat duizenden van zulke informele ‘toeschouwers’ zich namens de belastingautoriteiten overal bevinden, met audio- en video-opnameapparatuur, kan de mentaliteit erg snel doen veranderen en een gevoel van rechtvaardigheid door de maatschappij verspreiden en een nieuwe belastingmoraal voortbrengen.” Varoufakis vraagt wel steun van andere lidstaten, met name voor de levering van de benodigde apparatuur.