Gezonder leven? Pak niet alles tegelijk aan

Roken, ongezond eten en te weinig bewegen gaan vaak samen. Dus wat moet je als arts zeggen tegen mensen die dat doen? Adviseer je hun om én te stoppen met roken, én minder calorieën binnen te krijgen. én meer groente en fruit te eten, én meer te bewegen? Of kies je voor één van die adviezen en hoop je dat mensen, als ze zich daaraan houden, over het algemeen gezonder gaan leven? Wat is het beste?

Daarover heeft een team psychologen uit de verenigde Staten, Spanje en Turkije zich gebogen. Het beste, schrijven ze, is het om ergens in het midden te gaan zitten (Psychological Bulletin, maart). Niet te veel gedragsadviezen tegelijk geven, maar ook niet maar ééntje. Mensen die zichzelf op één vlak beter gedragen, gaan zich namelijk niet automatisch vanzelf ook op een ander vlak beter gedragen. En als je een paar adviezen tegelijk geeft, doen mensen waarschijnlijk ook meer hun best. Of ze kunnen net geleerde technieken om zichzelf te motiveren voor lijnen én voor stoppen met roken gebruiken. Maar zeker voor mensen die niet zo’n zin hebben om te veranderen, is elk extra gedragsadvies er al gauw een te veel.

Dit bleek uit een meta-analyse van 150 studies, met in totaal circa 93.600 proefpersonen, waarin het effect van verschillende gedragsadviezen was onderzocht.