Een wolf loopt door en kijkt niet om

Afgelopen weekend werd een levende wolf gezien in Nederland. Dat was voor het eerst sinds 1879. Krijgt Nederland een eigen roedel?

In Drenthe zeggen ze allemaal: afschieten dat beest. Dat zegt hobbyboer Henk Vos aan de telefoon. Gaan de Drentse boeren niet écht doen hoor, denkt hij, want dat mag niet. De wolf is een beschermd dier. Maar welkom is hij of zij – het geslacht is nog onbekend – niet overal.

Zaterdag tegen vijven ’s middags stond de wolf ineens tussen de 50 zwarte schapen van Vos in een weide bij Wezuperbrug. Zijn schoonzoon kwam langsrijden, zag een schaap liggen – en daar was de wolf. Eén schaap bleek gebeten. Vos is ook bang dat wolven „kleine kinderen pakken”.

Er is een wolf in Nederland en hij trekt naar het noorden. Zaterdagochtend zette Jan van der Aa als eerste een foto online. Het roofdier scharrelde langs de N381, ter hoogte van Noord-Sleen. Gisteravond werd de wolf volgens RTV Drenthe nog gezien in Balloo, 25 kilometer noordelijker, vlakbij Assen. Vanochtend was hij in het Groningse Hoogezand, meldt RTV Noord.

Een wolf op Nederlandse grond is bijzonder. In 1879 werd er voor het laatst een officieel gemeld. De jaren ervoor waren veel Nederlandse wolven afgeschoten – er was een plaag. In 2013 was er opwinding over een dode wolf in Luttelgeest, maar die bleek neergeschoten in Polen en, wellicht, hier neergelegd.

Hogere hekken

Zondagochtend is een aantal Drentse boeren al samengekomen, zegt Vos. Misschien moeten de weides beter worden beschermd. Iets concreets is daar nog niet uitgekomen. Rein Munniksma, van de provincie, zegt dat er nooit maatregelen zijn genomen, ofschoon er vaker wolven aan de grens opduiken. Als blijkt dat een wolf vee heeft aangevallen, wordt de schade vergoed. Daar wordt „niet moeilijk over gedaan”.

Het Faunafonds beoordeelt of schade is aangericht door een wolf. Dit weekend kwamen twee meldingen binnen: één van boer Vos en één van een boer van wie zaterdagnacht een schaap werd doodgebeten. Het fonds denkt, vanwege het bijtpatroon, aan een hond. Dat geldt ook voor het schaap dat zondagnacht in het Eleveld werd doodgebeten.

Wolven eten liever reeën en wilde zwijnen dan schapen, zegt Leo Linnartz van Wolven in Nederland. Hij is juist vrolijk gestemd door de komst van de wolf. Vijf jaar geleden werd zijn stichting opgericht om Nederland klaar te stomen: toen al werd de wolf verwacht. Niet dat het dier dit land per se aantrekkelijk vindt. De wolven komen bijna toevallig dichterbij, ze verspreiden zich door Duitsland. In heel Europa zijn er nu ongeveer 18.000. De laatste tijd werd op ruim dertig kilometer van Emmen, in Meppen, meermalen een wolf gezien. Dezelfde als die nu in Nederland rondloopt, denkt Linnartz.

De wolf is vrij tam. Sommige kenners vinden dat opmerkelijk. De provincie Drenthe heeft nu de hulp ingeroepen van Duitse experts, die het dier een tijdje volgen. Zij weten niet zeker of het dier in het wild leeft of ergens is ontsnapt. In het laatste geval „moet je je afvragen of die moet blijven rondlopen”, zegt Munniksma. „Ik zou het leuker vinden als de wolf uit een roedel komt – die mag blijven.”

Wat zou de wolf bezighouden? „Als hij wild is, zoekt hij waarschijnlijk een woonplek”, zegt Linnartz. „Op zijn tweede wil hij weg bij zijn ouders, op zoek naar een partner.”

Een wolf is tijdens zo’n missie doelgericht; hij loopt en keert meestal niet om. Dat kan betekenen dat hij een fijne plek in Nederland vindt. Op een militaire basis, bijvoorbeeld. Die zijn geliefd vanwege de wilde dieren en de ruimte. „Daar wachten ze op een partner.” Dat kan in Nederland even duren. „Als er niemand komt, gaan ze terug naar hun geboorteplaats.”

Wordt de wolf normaal in Nederland? Natuurmonumenten acht de kans dat de wolf terugkeert „groot” en vindt dat een „verrijking” voor de Nederlandse natuur. „In 2014 zijn er op 150 kilometer van de Nederlandse grens wolven geboren in Duitsland. Ze leven al in de buurt en dat maakt hun komst naar Nederland reëel.”

Ook Wolven in Nederland hoopt dat dit het begin is van een wolvengemeenschap. Linnartz: „Er is ruimte voor. Studenten hebben vorig jaar berekend dat we twintig roedels – pa, ma en de kinderen van het afgelopen jaar – kunnen hebben.”

Mensen hoeven niet echt bang te zijn. Wolven zien ons meestal niet als prooi. Voor de zekerheid waarschuwt de provincie Drenthe: „Respecteer de wolf en neem langzaam afstand.” Veel geluid maken helpt ook.

    • Kim Bos