Een gouden handdruk na ontslag? Vergeet het maar

Beeld iStock

Iedereen kent wel zo’n verhaal. Van een kennis, familielid of oud-collega die bij zijn ontslag een jaloersmakende bak geld meekreeg. En zo slim was om dat in een stamrecht-bv te stoppen. Wie dat doet, hoeft pas belasting te betalen op het moment dat hij ‘zijn bv’ geld aan zichzelf laat uitkeren. Als hij voor zichzelf begint, kan hij het geld ook aanwenden om zijn lage inkomsten in de opstartjaren aan te vullen.

Maar word je nú weggebonjourd door je werkgever, dan zul je in de meeste gevallen alleen nog maar over zo’n mooie regeling kunnen dromen. Ontslaggeld in een stamrecht-bv stoppen levert sinds 1 januari 2014 geen fiscaal voordeel meer op. En een gouden handdruk krijgt een werknemer steeds minder vaak mee – vanaf 1 juli wordt dit nog zeldzamer.

Vanaf die datum krijgen ontslagen werknemers standaard een zogeheten transitievergoeding. En die ligt stukken lager. Alleen als in de cao of het sociaal plan van je (ex-)werkgever staat dat je een ontslagvergoeding krijgt, ontkom je aan de transitievergoeding. Maar die route mogen werkgevers maar tijdelijk bewandelen – tot 1 juli 2016 - en wordt alleen toegestaan om te voorkomen dat werkgevers straks een ontslag- én een transitievergoeding moeten betalen.

Ontslagen na ziekte

Voor een kleine groep mensen pakt de transitievergoeding financieel gunstiger uit dan een ontslagvergoeding. Zoals voor werknemers die na twee jaar ziekte ontslagen worden. “Zij moeten nu nog naar de rechter voor een ontslagvergoeding en krijgen vaak een minimaal bedrag”, zegt Sandra van der Giesen, advocaat bij JPG Advocaten in Gouda.

Ook mensen met een tijdelijk contract zijn beter af met de nieuwe regeling. Wie twee jaar of langer bij zijn huidige werkgever zit, krijgt een transitievergoeding. De transitievergoeding is bedoeld om makkelijker een nieuwe baan te vinden. Sowieso is het handig om met je baas te overleggen. De transitievergoeding is een brutobedrag, je moet er dus nog belasting over betalen.

Betekent de invoering van de transitievergoeding op 1 juli dat je eenmaal ontslagen nooit meer een ontslagvergoeding kunt krijgen? Nee. Als je je ontslag onterecht vindt en meer wilt dan die transitievergoeding, kun je net als nu naar de kantonrechter gaan. Van der Giesen:

“Die oordeelt misschien wel dat je werkgever verwijtbaar heeft gehandeld of dat zijn verhaal niet klopt. Dan krijg je mogelijk een extra vergoeding bovenop je transitievergoeding.”

Maar zij denkt wel dat het totale bedrag minder royaal uitvalt dan voorheen.

Hoe werkt het nu en straks?

*Tot 1 juli bij ontslag: Als je werkgever ontslag voor je heeft aangevraagd bij het UWV, krijg je een WW-uitkering. Ben je het niet eens met je ontslag, dan kun je naar de rechter stappen. Als je gelijk krijgt, krijg je meestal een ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule.
Hoe luidt die formule? A x B x C. A is je maandsalaris, B is je aantal dienstjaren, C is de correctiefactor.
Wat is de correctiefactor? Tot je 35e: 0,5 maandsalaris voor elk dienstjaar. Van je 35e tot 45e: 1 maandsalaris, van je 45e tot 55e: 1,5 maandsalaris, boven je 55e: 2 x maandsalaris.

*Na 1 juli bij ontslag: Je krijgt een transitievergoeding.
Wat is die transitievergoeding? Je maandsalaris x je gewogen aantal dienstjaren. De eerste 10 jaar van een dienstverband tellen als 0,33 jaar. De jaren erna als 0,5 jaar. Ben je 50-plusser en werk je minstens tien jaar bij een baas met minstens 25 werknemers? Dan telt elk jaar vanaf je 50e als 1 maand.
Wat is het maximum? De transitievergoeding is maximaal 75.000 euro – tenzij je een hoger jaarsalaris hebt. Net als nu mogen werkgever en werknemer ook onderling een afwijkende (financiële) overeenkomst sluiten.

    • Wilma van Hoeflaken