Massagraf in zestien vaten

foto Zoom Dosso/afp

Wat doe je met het lichaam van een overleden ebola-patiënt? Hulpverleners in de zwaarst getroffen landen in West-Afrika (Guinee, Liberia en Sierra Leone) deden in de eerste weken van de uitbraak hun uiterste best de grootste kans op nieuwe besmettingen in te dammen: via begrafenisrituelen waarbij besmette lijken werden gewassen en aangeraakt, kwamen er per dag honderden nieuwe ebola-gevallen bij. De beste optie leek crematie, zoals hier in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. In de zestien verpakte en afgesloten vaten zitten de asresten van ruim tweeduizend ebola-slachtoffers. De massacrematie ging gepaard met de nodige plaatselijke rituelen, waarbij werd gezongen en gedanst door traditionele krijgers. De aanpak lijkt te werken. Vorige week werd de laatste officiële ebola-patiënt in Liberia uit het ziekenhuis ontslagen. Voor het eerst in negen maanden kwamen er die week geen nieuwe besmettingen bij.