Feyenoord maakt eerste ‘Hawkeyegoal’

Het horloge van scheidsrechter Pieter Vink begint flink te trillen. Via zijn oortje krijgt hij ‘goal, goal, goal’ door. De arbiter weet genoeg. Met het blote oog niet waarneembaar, maar door het technische hulpmiddel Hawkeye onomstreden: de kopbal van Feyenoord-middenvelder Lex Immers heeft de doellijn volledig gepasseerd.

Het is het eerste doelpunt in de eredivisie dat is toegekend door middel van doellijntechnologie. NAC-aanvaller Adnane Tighadouini probeert Vink nog even aan het twijfelen te brengen, is het wel echt een goal? Vink wijst resoluut naar zijn horloge. De speler druipt af, hier valt niet tegen te protesteren.

Als onderdeel van de proef ‘arbitrage 2.0’ wordt in twee seizoenen ervaring opgedaan met doellijntechnologie in Nederland. De voetbalbond KNVB beschikt over één systeem dat rouleert door enkele Nederlandse stadions. Vorig seizoen was het systeem actief in de stadions van FC Utrecht, Ajax en Feyenoord. De eerste helft van dit seizoen landde het Hawkeye-systeem wederom in de Arena, en na de winterstop in de Kuip. De totale begroting voor het proefproject bedraagt 500.000 euro. Medewerkers van Hawkeye zaten gisteren in de Kuip om Vink te assisteren.

Het Hawkeye-systeem bewijst zich tweemaal in de wedstrijd Feyenoord-NAC (3-0). Na twee minuten ramt Feyenoord-aanvaller Elvis Manu tegen de lat, de bal lijkt binnen te stuiteren. Maar Vink kan geen treffer toekennen, omdat hij via de elektronische hulpmiddelen niet de bevestiging krijgt dat de bal de doellijn helemaal passeerde. „Pas in de kleedkamer hoorde ik later van die doellijntechnologie in de Kuip. Nou, dat juich ik wel toe hoor”, zegt Manu tegen Fox Sports.

Even later is het wel raak bij Immers. „Dit is zeker genieten”, zegt Vink tegen Fox Sports. „Twee keer in één helft en als je dan mag fluiten is dat onwijs gaaf om mee te maken”, zei hij. „Normaal kijk je naar je assistent en ga je af op hem, maar nu werk je met de techniek.”