Dit schrijven andere media vandaag

WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Koopwoning geen investering meer

Vroeger was een koopwoning een investering. Maar die tijden zijn veranderd, meldt het FD aan de hand van onderzoek van de ING.

De bank denkt dat de komende jaren de waarde van huizen slechts met maximaal 2 procent zullen stijgen op jaarbasis. In de periode 1970 tot 2014 was dat gemiddeld 5,6 procent. Volgens de ING is de vergrijzing een van de oorzaken van deze stagnatie.

Ook noemt het in het FD lagere hypotheekrenteaftrek en toenemende inkomensschommelingen als redenen. Wie slim wil investeren moet dat niet meer in baksteen doen, maar misschien in een start-up, Bitcoins of Apple-aandelen.

Pensioenpremies dalen

Dit jaar gaat voor de meeste werknemers de pensioenpremie omlaag, schrijft de Volkskrant naar aanleiding van onderzoek van De Nederlandsche Bank.

De daling in de premie van zo’n zeventig procent van de beroepsbevolking is terug te leiden naar de versobering van het pensioensparen. De pensioengerechtigde leeftijd gaat omhoog dus kunnen werknemers er langer over doen om hun oude dag bij elkaar te sparen. Niet voor iedereen gaat de pensioenpremie overigens omlaag, schrijft de Volkskrant. Dat heeft te maken met het feit dat sommige verzekeraars een lage dekkingsgraad hebben.

Aldi-prei uit de gevangenis

Arbeid adelt. Of werkverschaffing mensen in de gevangenis ook echt nobeler maakt, meldt Z24 niet. Maar de Staat wordt er in ieder geval wel beter van. Cijfers van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven laten zien dat gedetineerden 4,4 miljoen euro winst in het laatje brachten.

De Nederlandse overheid schroefde de afgelopen jaren de werkverschaffing in gevangenissen sterk op. Deze werd professioneler en praktischer. Zo spreekt Z24 van prei die door gedetineerden wordt geteeld en vervangen en verkocht wordt bij de Aldi.

    • Hans Klis