Dijsselbloem: overleg met Grieken kost te veel tijd

Jeroen Dijsselbloem in Brussel vandaag. Foto EPA/ Olivier Hoslet

Het overleg over de Griekse hervormingsplannen moet nu echt beginnen, stelt Jeroen Dijsselbloem, vandaag in Brussel. De tijd tikt weg, aldus de voorzitter van de eurogroep en Nederlandse minister van Financiën.

Update 19:30 uur: De nieuwe Griekse regering is bereid tot overleg met de internationale geldschieters over haar besparings- en hervormingsplannen. De onderhandelingen beginnen woensdag in Brussel.

Dat maakte Jeroen Dijsselbloem vandaag bekend na overleg van de groep in Brussel. Tot nu toe hield de regering van de radicaal-linkse premier Alexis Tsipras de boot af. Het overleg is echter nodig om het huidige internationale steunprogramma voor het noodlijdende Griekenland af te ronden, zodat het restant van ruim 7 miljard euro kan worden overgemaakt. De hulp was onlangs tot eind juni verlengd.

Dijsselbloem reageerde op de jongste voorstellen van de Grieken om voor meer inkomsten te zorgen. Voor een deel gaat dat om een uitwerking van eerdere voornemens.

De plannen moeten worden bekeken door de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. Het overleg is echter nog niet begonnen. Dijsselbloem sprak over tijdverspilling:

“Wat mij betreft beginnen die gesprekken eerder vandaag dan morgen. Het kost allemaal veel te veel tijd. Het gaat veel te langzaam.”

Er is volgens Dijsselbloem te “veel discussie over waar wie wanneer met wie gaat praten.”

Varoufakis presenteert vandaag plannen

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis presenteert vandaag een plan met zeven punten om in aanmerking te komen voor een tranche aan noodsteun. Deze plannen worden besproken door de eurogroep.

Griekenland zou nog voor ongeveer drie weken geld in de schatkist hebben. Persbureau Bloomberg meldt dat vandaag op gezag van een EU-functionaris.

Volgens die bron kan enigszins flexibel met middelen worden omgesprongen, zodat het moment waarop er extra geld nodig is kan worden uitgesteld.

Dijsselbloem benadrukte dat het huidige steunprogramma voor de Grieken slechts is verlengd tot eind juni.

“Griekenland zit nog steeds in een heel lastig parket. Als het gesprek over de voorwaarden voor steun al niet op gang komt, dan zal de steun ook niet loskomen.”

Dijsselbloem gaat niet inhoudelijk in op plannen

De minister wilde niet inhoudelijk ingaan op de nieuwe reeks Griekse plannen, zoals de inzet van toeristen die belastingontduikers zouden moeten opsporen. Het is eerst aan de Europese Commissie, het IMF en de ECB om te beoordelen of het allemaal iets voorstelt, aldus Dijsselbloem.

Volgens het Duitse persbureau DPA bestaat de kans dat het door Dijsselbloem gewenste overleg tussen de nieuwe regering in Athene en de geldschieters woensdag begint. Het is nog niet bekend waar.

De Griekse regering heeft liever niet zo veel gesprekken met de drie instellingen (Europese Commissie, IMF en ECB) in de Griekse hoofdstad. Dat wordt als te grote bemoeizucht beschouwd.

De Europese Commissie vindt het net als Dijsselbloem geen probleem als het meeste werk in Brussel wordt gedaan. Maar de voorzitter van de eurogroep noemt het onvermijdelijk dat de drie instanties (ook wel trojka genoemd) ook in Athene aan de slag moeten.

Lees ook: ‘De Griek is een arrogante Calimero‘, eerder verschenen in in NRC Handelsblad (€)

    • Alex van der Hulst