Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Dichter H.H. ter Balkt overleden

Dichter H.H. ter Balkt in 2003 met de PC Hooftprijs.
Dichter H.H. ter Balkt in 2003 met de PC Hooftprijs. ANP FOTO/ROBIN UTRECHT

Dichter H.H. ter Balkt is vannacht overleden. Dat heeft uitgeverij De Bezige Bij bevestigd aan NRC.

Van Ter Balkt verscheen vorig jaar het lovend ontvangen Hee ho hoor mij simultaan op de brandtorens, een bijna 1800 pagina tellend boek waarin al zijn poëzie werd opgenomen. Uit die bundel concludeerde poëziecriticus Piet Gerbrandy in deze krant dat ‘betere poëzie dan die van Ter Balkt in ons taalgebied niet wordt geschreven’.

Bob Dylan

Zo bleek Ter Balkt volgens Gerbrandy ‘de complete literaire traditie in zich te hebben opgezogen:

‘van de bijbelse profeten tot Majakovski, van Oud-Engelse raadsels tot de elegieën van Rilke, van de Occitaanse troubadours tot de blues van Bob Dylan.’

De poëzie van Ter Balkt prees Gerbrandy om de ‘verbluffende beeldtaal’:

‘In traditie gewortelde schoonheid en sociaal engagement, dat is wat deze poëzie te bieden heeft, in een verbluffende beeldtaal en een dynamische stijl die na een halve eeuw nog niets aan urgentie hebben ingeboet.’

Bezieling

Voor Ter Balkt, die in 1969 als dichter debuteerde onder de naam Habakuk II de Balker, was volgens Gerbrandy maar één criterium belangrijk: ‘en dat is de mate waarin de taal bezield is’:

‘‘Ik zeg jullie, 1 woord van hartstocht in een schutting gekrast, bij de rode kolen, doet duizend verzen wit worden of ze nooit waren geschreven’. Daarbij gaat het niet zozeer om de emoties van de dichter, hoewel die een absolute voorwaarde zijn, als wel om een taal die de ziel van de wereld blootlegt, die het woord geeft aan bomen, varkens, uitgerangeerd gereedschap en straatstenen in oude Europese steden.’

P.C. Hooftprijs

In 1973 ontving hij de Herman Gorterprijs voor De gloeilampen / De varkens, en na de Jan Campertprijs (1988) en de Constantijn Huygensprijs (1998) volgde in 2003 de P.C. Hooftprijs.