Deze slapstickachtige idioten ontvoeren Mr. Heineken

In de VS ging dit weekend een Hollywoodproductie over de ontvoering van Freddy Heineken in première. Ondanks een sterrencast laten critici geen spaan heel van ‘Kidnapping Mr. Heineken’.

Voor een Nederlands tintje zorgt Mark van Eeuwen (rechts) als ontvoerder Frans Meijer, de enige met een overtuigend Nederlands accent. Still uit Kidnapping Mr.Heineken

De filmtrailer wees er al op dat er - schande! - groene bierflesjes te zien zijn in Kidnapping Mr. Heineken, de nieuwe Amerikaanse speelfilm over de ontvoering van Freddy Heineken. Het klopt, terwijl de groene pijpjes in 1983 niet in Nederland werden verkocht.

Maar de kleur van het bierflesje is wel het minste probleem van de film met Anthony Hopkins als Heineken, die dit weekend in roulatie ging in de Verenigde Staten. De recensies variëren van geïrriteerd tot vernietigend en wie de film ziet, begrijpt waarom.

Het bekende verhaal, zoals in 1987 al verteld door Peter R. de Vries in het boek De Ontvoering van Alfred Heineken, wordt in handen van de Zweedse regisseur Daniel Afredson saai en ongeloofwaardig. Het is ondenkbaar dat de slapstickachtige idioten in Kidnapping Mr. Heineken met succes een bank zouden beroven en een van de de rijkste mannen ter wereld zouden ontvoeren.

Met Hopkins als de geleidelijk gek wordende Heineken en Sam Worthington (Avatar) als crimineel mastermind Willem Holleeder zijn er legitieme filmsterren verbonden aan de productie. Zo had het een spannende thriller kunnen worden over een oer-Nederlands verhaal; een Hollywood-editie van de prima ontvangen De Heineken Ontvoering (2011) met Rutger Hauer. In plaats daarvan is er een ‘afzichtelijk misdaaddrama’ uitgekomen, zoals Variety schrijft. Het entertainmentvakblad laat er geen spaan van heel: „Ongeveer even aantrekkelijk als een oud biertje met sigarettenpeuken erin.” The New York Times: „De les is dat niet elke misdaad zijn eigen film verdient.”

De film werd in Amsterdam, Antwerpen en New Orleans opgenomen. Een Nederlands tintje is de rol van Mark van Eeuwen als ontvoerder Frans Meijer. Hij is de enige met een overtuigend Nederlands accent.

Tijdens de eerste vertoning in Los Angeles zaten er vrijdag zeven mensen in de zaal. Eén liep na een uur verveeld weg. Anderen staarden opvallend vaak naar hun telefoons.

De film maakte één collectieve lach los: wanneer crimineel Cor van Hout (Jim Sturgiss, 21) zijn vader een T-shirt geeft. Vader Van Hout heeft bij Heineken gewerkt en noemt Freddy een vriend. Zijn zoon vertelt hem niet dat hij de miljardair wil ontvoeren, maar geeft zijn vader wel pesterig een shirt met de woorden ‘I love American beer’. Het sluit aan bij een van de weinige leuke momenten in de film: wanneer een barman suggereert dat de Amerikaanse concurrent Budweiser wel achter de ontvoering zal zitten.

Het is vermakelijk om de oude meester Hopkins te zien sollen met zijn ontvoerders – met zijn collega-acteurs – wanneer hij morrend om Chinees eten en muziek van Schubert vraagt in zijn geïsoleerde cel. Maar zijn spel doet niet veel meer dan de lacunes blootleggen. „De filmmakers konden zijn loon kennelijk betalen”, aldus filmsite Rogerebert.com, waar de film één magere ster krijgt: „En dus duikt Hopkins weer eens op in een waardeloos, naar project, om de boel naar zijn hand te zetten.”

    • Diederik van Hoogstraten
    • Coen van Zwol