Dagkalender van de Wereldliteratuur: 50 jaar Heleen van Royen

Welke controversiële neofeministe, auteur van onder andere De mannentester, debuteerde 15 jaar geleden en is vandaag 50 geworden?

royen-huisvrouwHeleen van Royen, geboren Kroon, is de Jan Cremer van de 21ste eeuw: een powervrouw die van seks haar handelsmerk heeft gemaakt en haar controversiële (of beter: ondeugende) imago inzet bij de verkoop van haar boeken, die variëren van neofeministische schelmenromans tot een fotoboek met naaktselfies die ze exposeerde in het Letterkundig Museum.

Na een carrière in de journalistiek debuteerde Van Royen in 2000 met De gelukkige huisvrouw, een autobiografische roman over de crisis van een pasbevallen vrouw die de zelfmoord van haar vader nooit verwerkt heeft.

De bestseller (33 drukken) werd gevolgd door onder meer Godin van de jacht (2003, over de lusten en lasten van een open huwelijk), De mannentester (2009, waarin een femme fatale zich laat inhuren om de trouw van echtgenoten op de proef te stellen) en De hartsvriendin (2013, het eerste deel van een tweeluik over een te dikke vrouw die zichzelf opnieuw moet uitvinden).

Voor meer afleveringen van de Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie Pieter Steinz’ The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz