Conducteurs toeteren als protest tegen aanhoudend treingeweld

Treinpersoneel protesteert tegen geweld. Vakbonden en NS eisen meer politie en camera’s op het station.

Treinmachinisten in het hele land hebben vanmorgen om 9 uur hun tyfoons (treinclaxons) laten klinken uit protest tegen agressie tegen treinpersoneel. De actie volgt op recente gevallen van geweld tegen conducteurs.

Afgelopen donderdagnacht werd een 44-jarige hoofdconductrice van de Nederlandse Spoorwegen (NS) ernstig mishandeld op station Hoofddorp. Ze liep breuken in haar gezicht op en is vrijdag geopereerd. Zaterdag werd een conducteur bespuugd en in zijn buik geschopt toen een passagier in Helmond een boete kreeg voor zwartrijden.

Geweld tegen treinpersoneel is niet nieuw. Vorig jaar kregen 774 medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen te maken met agressie of geweld. Dat is 6,6 procent van het personeel. In het verleden zijn diverse keren mensen veroordeeld voor geweld tegen treinpersoneel. In 2009, bijvoorbeeld, kregen twee mannen allebei twee jaar celstraf voor mishandeling van een NS-conducteur. Eén van de mannen schopte de conducteur tegen de adamsappel – hij werd veroordeeld voor poging tot doodslag.

Vakbonden en NS melden dat ze deze week in gesprek gaan met de ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD), Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) en staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur, PvdA). Bonden en spoorwegen zullen daarin meer politie op stations eisen. Ook willen zij meer cameratoezicht en betere hulpverlening voor zwervers en mensen met een psychische stoornis – een groep die volgens treinpersoneel steeds weer voor overlast zorgt. De conducteurs willen ook dat de incheckpoortjes op stations snel allemaal dichtgaan, om mensen zonder kaartje te weren.

Opstelten en Mansveld reageerden eind vorige week al op de mishandeling van de hoofdconductrice. Mansveld zei dat iedereen „met z’n poten” van NS-personeel moet afblijven.