Twee verrassingen en een tegenvaller

In het kielzog van de Europese kampioenen Dafne Schippers en Sifan Hassan wonnen bij de EK indoor drie Nederlandse atleten een bronzen medaille.

Twee daarvan kunnen als verrassend worden bestempeld. Maureen Koster werd derde op de 3.000 meter in een moedige race, waarin ze na 2.000 meter het initiatief nam. Koster, een Leidse rechtenstudente, trok met een versnelling het veld uit elkaar en dicteerde brutaal het tempo. Hoewel ze „verzuurde tot achter haar oren” hield Koster, op twee na, het veld achter zich. Die twee waren de Russische winnares Jelena Korobkina en de Wit-Russin Sviatlana Kudzenitsj.

Thijmen Kupers pakte gisteren zijn eerste internationale medaille op de 800 meter, met een vergelijkbare tactiek als Koster een dag eerder. De Groningse student bewegingswetenschappen werd kort voor de finish eerst gepasseerd door de Poolse winnaar Marcin Lewandowski en op de valreep ook nog door de Ier Mark Englisch.

Licht tegenvallend was de derde plaats van Eelco Sintnicolaas op de zevenkamp. Hij verdedigde in Praag zijn titel. Die moest Sintnicolaas afstaan aan de Rus Ilya Shkurenyov, die goed was voor een totaal van 6.353 punten. Tweede werd de Duitse Arthur Abele met 6.279. Sintnicolaas was goed voor een score van 6.185.