Brij van wifi-netwerken maakt internet traag

Nederlanders die draadloos internet gebruiken, hebben massaal last van haperende verbindingen. Wifi-netwerken van huishoudens zitten elkaar steeds meer in de weg, constateert Agentschap Telecom. Meer dan de helft van de wifi-gebruikers ervaart daardoor problemen.

Op camping de Hertshoorn in Garderen is een wifi-verbinding. Foto ANP Marc van der Kort

Nederlanders die draadloos internet gebruiken, hebben massaal last van haperende verbindingen doordat er teveel netwerken in de lucht zijn. Dat constateert Agentschap Telecom.

Meer dan de helft van de wifi-gebruikers ervaart problemen, volgens onderzoek van het agentschap van het ministerie van Economische Zaken. Dat heeft op 180 plaatsen gemeten hoeveel data over de draadloze netwerken daar verstuurd kunnen worden.

“Vrijwel al die wifi-netwerken werken in dezelfde 2,4 GHz band, een band die al eerder dreigde vol te lopen. Gevolg is dat al deze netwerken elkaar storen en het gebruik van wifi steeds problematischer verloopt. Wie foto’s wil versturen, een film downloaden of wil skypen, krijgt dan vaak òf een vertraagde verbinding, òf wordt onderbroken.”

Snelweg met twee of zeven banen

Agentschap Telecom weet wel een oplossing: stap over van frequentie. Als genoeg mensen de veel minder drukke 5GHz-band gebruiken, zou de kwaliteit sterk verbeteren.

Over het algemeen is dat een kwestie van de instellingen wijzigen, want de meeste moderne routers zijn dual-band: die kunnen op beide frequenties tegelijk werken. Niet alle apparatuur is echter geschikt voor 5GHz, maar apparaten die de laatste jaren op de markt zijn gekomen over het algemeen wel.

Het verschil in snelheid kan aanzienlijk zijn. Aanbieder KPN maakt dat met een metafoor duidelijk: 2,4 GHz-internet is als “een snelweg van twee banen waar altijd file staat”. De 5GHz-band “kunt u vergelijken met een zevenbaanssnelweg die ernaast is gelegd. Die is nu nog leeg en u kunt er veel harder.” (ANP)