Boko Haram flirt met Islamitische Staat

De Nigeriaanse terreurgroep lonkt naar de Islamitische Staat. Is een jihadistische alliantie op komst?

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram wil zich aansluiten bij de Islamitische Staat (IS). Dat valt op te maken uit een audioboodschap die leider Abubakar Shekau zaterdagochtend via Twitter de wereld in heeft gestuurd.

„We zweren trouw aan het kalifaat van de moslims, dat we gehoor zullen geven en gehoorzamen, in goede en slechte tijden (...) en we zullen hen die ons leiden niet in twijfel trekken, behalve in geval van aantoonbare ontrouw aan Allah.”

Onduidelijk is nog hoe IS in Syrië en Irak zal reageren op de eed van trouw. Onduidelijk is ook wat een eventuele samenwerking concreet zal inhouden. Gezien hun verschillende achtergrond is een alliantie tussen Boko Haram en IS minder logisch dan het misschien lijkt. Eerder al dong Boko Haram naar de gunst van Al-Qaeda. Mogelijk is de aankondiging van Abubakar Shekau vooral ingegeven uit propagandistische overwegingen.

„Het is opvallend dat Boko Haram zich trouw verklaart aan IS in een tijd dat de beweging ernstig verzwakt lijkt door operaties van het Nigeriaanse leger en de buurlanden”, zegt Ryan Cummings, analist bij Red24, een bedrijf dat is gespecialiseerd in risicoanalyse. „Boko Haram wil af van zijn imago van Nigeriaanse boeren. Door zich te presenteren als filiaal van IS en het kalifaat hoopt men op ideologische aantrekkingskracht onder jongeren in West-Afrika.”

Opvallend is volgens Cummings dat de video’s van Boko Haram de laatste tijd sterk zijn gaan lijken op die van IS. Voorheen waren de uit de hand opgenomen beelden onscherp en schokkerig. De meest recente productie van Boko Haram, van vorige week maandag, is met dezelfde professionele cameravoering gemaakt als de beelden van IS, en onder een onthoofding klinkt hetzelfde kloppende hart en snelle ademhalen als onder de beelden van IS.

Anders dan zijn voorganger, de in 2009 geliquideerde salafistische prediker Mohammad Yusuf, is huidig Boko Haram-leider Shekau geen man van het woord, maar van het wapen. Zijn bloeddorstige optreden, met aanslagen op moskeeën en drukke markten, ging zelfs Al-Qaeda te ver, ook al zond hij in eerdere videoboodschappen wel steunbetuigingen aan deze terreurgroep.

Boko Haram is niet alleen actief in het noordoosten van Nigeria maar ook in de aangrenzende regio’s van Kameroen, Tsjaad en Niger. De laatste twee landen hebben een nieuw offensief aangekondigd. Vanochtend reed een colonne van zo’n tweehonderd militaire voertuigen de grens bij Bosso over, richting Nigeria.