Boekenweektip: DBC Pierre over ‘Lila’ van Robert M. Pirsig

Speciaal voor de Boekenweek geven schrijvers deze week een ‘waanzinnige’ boekentip: vandaag oud-Man Booker Prijswinnaar DBC Pierre, in het Engels, over Lila van Robert M. Pirsig.

Man Booker Prizewinnaar (2003) DBC Pierre tipt speciaal voor de 'waanzinnige Boekenweek' 'Lila' van Robert M. Pirsig. EPA/KIRSTY WIGGLESWORTH UK & IRELAND OUT

Speciaal voor de Boekenweek (thema: waanzin) tippen schrijvers deze week op NRC Boeken een boek waarin de gekte een hoofdrol speelt. Vandaag oud-Man Booker Prizewinnaar DBC Pierre, in het Engels, over Lila van Robert M. Pirsig.

Pirsig is vooral bekend van het, ook in het Nederlands vertaalde, Zen and the Art of Motorcycle Maintenance (1974), een roman over een epische reis die een vader en zoon per motorfiets dwars door de Verenigde Staten maken. Dat boek was een ‘meesterwerk’ schreef Willem Otterspeer in 1991 terugblikkend deze krant:

‘Kousbroek [begroette] destijds in Pirsig een geestverwant, omdat hij de eerste roman geschreven had over de zin en de schoonheid van de techniek.[..] Maar de manier waarop het herstel van het contact tussen vader en zoon aangeduid wordt door het afzetten van de motorhelmen in een staat waar het dragen van helmen niet voorgeschreven is verraadt een groot schrijver en zal elke lezer van het boek bijgebleven zijn.’

Lila, de boekenweektip van de Australisch-Mexicaanse schrijver DBC Pierre (1961) die in 2003 865_largede Man Booker Prize won met Vernon God Little, verscheen zeventien jaar na Pirsigs doorbraakroman.

Ook in deze roman, een onderzoek naar de moraal, wordt gereisd. Per zeilschip dit keer. DBC Pierre gaat er, in het Engels, verder op in.

DBC Pierre over ‘Lila’

“It’s fun to read about madness but rarer to learn something from it. My pick for Book Week is Lila – An Enquiry into Morals, the follow-up work to Robert M. Pirsig’s icon of American literature, Zen and the Art of Motorcycle Maintenance.

“If Pirsig wrote Zen in response to philosophical thoughts that drove him mad in the 1960s – leading to electroconvulsive therapy which changed his personality for ever – then Lila is written in response to that response, as a continuation of the journey.

“In Lila his alter-ego takes a trip on a riverboat with a woman on the verge of a nervous breakdown. Along the way he completes his argument that life can be divided into two states – dynamic quality, which is what we experience when we hear a great song for the first time; and static quality, which is the experience of hearing it for the 100th time.

“As in Zen, the insights are lucid, coherent and practical, touched with the genius that must have led to Pirsig’s long battle with madness. But more than that, his human journey down the river is a beautiful reminder that philosophy is not an academic subject but the pastime of us all.”

Met het ‘Waanzinnige Boekenbal‘ begon vrijdag de 80ste Boekenweek. Het thema van dit jaar is waanzin. Op NRC Boeken geven schrijver deze week dagelijks een ‘waanzinnige’ boekentip. Morgen Boekenweekessayist Pieter Steinz.

Wat NRC van het Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay vindt? Dat leest u hier.

    • Roderick Nieuwenhuis