Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Betalingsbewijs gevonden: Teeven-deal bedroeg toch 4,7 miljoen

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Foto ANP / Bart Maat

De deal van toenmalig officier van justitie Fred Teeven, nu staatssecretaris, met drugshandelaar Cees H. bedroeg toch 4,7 miljoen gulden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft toch het betalingsbewijs gevonden, bevestigt het ministerie tegenover NRC.

Update 21:30 uur: Op het Ministerie van Justitie wordt om 22:00 uur een persconferentie gegeven door minister Opstelten.

Het zou gaan om een schermprint van een betaling aan advocaat Doedens ten behoeve van Cees H. Op de schermprint staat 4,7 miljoen gulden. Volgens persbureau ANP zou het bewijs in een financieel overzicht gevonden zijn in een systeem dat nu niet meer actief is. Het werd gebruikt om overzichten te maken van alle betalingen die door het ministerie van Justitie en de diensten werden verricht.

Over de hoogte van de deal is ophef ontstaan. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) had vorig jaar aan de Tweede Kamer gemeld dat het om 1,25 miljoen zou gaan. De minister liet vorig jaar nog aan de Tweede Kamer weten dat van de financiële afwikkeling van de schikking met Cees H. geen gegevens meer beschikbaar waren. Bankafschriften waren als gevolg van verlopen bewaartermijnen en veranderingen van ICT-systemen onvindbaar, bleek uit onderzoek in opdracht van het OM.

Teeven gaf in de Kamer wel een schatting van de schikking: 2 miljoen gulden, waarvan H. 1,25 miljoen kreeg en de staat 750.000. Dit bedrag kon hij niet onderbouwen met documentatie. Maar Nieuwsuur meldde vorige week op basis van stukken die het had ingezien, dat dit niet klopte en dat het om 4,7 miljoen gulden ging.

Morgen debat met de Kamer over de zaak

Opstelten moet zich morgen verantwoorden tegenover de Tweede Kamer in een debat omdat hij politiek verantwoordelijk is voor het optreden van Teeven destijds. Nu het betalingsbewijs toch is gevonden, zal morgen de vraag ook opspelen of Opstelten de Kamer verkeerd heeft ingelicht.

Er is geen enkele uitleg denkbaar die goed uitpakt voor het gezag van Opstelten, zegt onze politiek redacteur Derk Stokmans:

“Of Opstelten heeft het bonnetje niet goed gezocht, terwijl hij zei dat hij zijn departement binnenstebuiten had gekeerd, of hij verborg het, omdat het hem politiek niet goed uitkwam. Een derde optie is dat zijn ambtenaren hem moedwillig tegenwerkten. Geen van die mogelijkheden zegt iets goeds over Opstelten. Wat is erger: een minister die niet weet wat er op zijn departement gebeurt, of een minister die de Kamer moedwillig verkeerd inlicht? In alle gevallen is de Kamer niet serieus genomen.

Opstelten heeft de kritiek van de oppositie altijd weerlegd met opmerkingen als: u moet mij vertrouwen, ik sta voor wat ik zeg, ik ben een solide bestuurder. Hij heeft er een persoonlijk feit van gemaakt. Voor zijn geloofwaardigheid is het desastreus dat die bon gevonden is.”

Of er politieke consequenties zitten aan de vondst van de bon, is afwachten, zegt Stokmans:

“Interessant is vooral welke politieke verdediging het ministerie bedenkt om het voor de hand liggende feit te pareren dat Opstelten niet meer te vertrouwen is. Die zal van groot belang zijn voor zijn politiek overleven.”

Politiek redacteur Tom-Jan Meeus twittert:

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Het plan is dus dat Opstelten morgen het debat over Cees H. doet - en woensdag gewoon voor de VVD op campagne gaat: http://t.co/NIoqcLPRgU

Reacties politieke partijen: ‘het wordt een pittig debat’

De politieke partijen reageren nog terughoudend, maar zeggen wel dat de minister morgen heel wat uit te leggen heeft. SP-Tweede Kamerlid Michel van Nispen:

“Als de 4,7 miljoen gulden echt klopt, dan heeft de minister het zichzelf erg moeilijk gemaakt. Hij heeft het bedrag van 2 miljoen steeds heel stellig gezegd. En hij heeft vorig jaar tijdens het debat over deze zaak een beroep gedaan op het vertrouwen van de Tweede Kamer. Dat heeft hij dan beschaamd. De minister heeft morgen heel wat uit te leggen.”

Twitter avatar fonslambie Fons Lambie #PvdA wil nog niet reageren op de ontdekking van #Opstelten over deal #CeesH. “Eerst het debat met de minister morgen.”

Tweede Kamerlid Magda Berndsen van D66:

“We wachten de antwoorden op alle vragen nu nog af en gaan ons dan beraden. Als het echt om 4,7 miljoen gulden gaat, dan is dat buitengewoon ernstig. De minister heeft vorig jaar zelf de vertrouwensvraag gesteld in het debat over deze kwestie.”

Twitter avatar GroenLiesbeth Liesbeth v Tongeren Niet fijn dat de Kamer dit via de media hoort en pas vanavond ergens door de Minister geinformeerd gaat worden. #teevendeal #bonnetje

Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie:

“Minister Opstelten heeft steeds gezegd dat de informatie niet beschikbaar was, maar die blijkt nu wel boven water te komen. Dat is redelijk bizar. De minister heeft ons gevraagd hem te vertrouwen toen hij kwam met de informatie dat het om 2 miljoen ging. Dus dit raakt de relatie tussen kabinet en Kamer. Dat is een heel ernstige zaak, omdat je er altijd van uit moet gaan dat een minister de Kamer correct informeert. Dat is nu niet zo geweest. We maken de balans aan het einde van het debat op. We hebben nog veel vragen. Het wordt een heel pittig debat.”

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg:

“Het is verbijsterend dat de overeenkomst met Cees H. nu opeens wel is gevonden en dat de minister moet erkennen dat het bedrag hoger is dan hij eerder in de Tweede Kamer heeft gezegd. Dit werpt veel kritische vragen op. Nog steeds heeft de minister de vragen niet beantwoord en komt opnieuw alle informatie via de media naar het parlement. Dit wijst er niet op dat de minister regie heeft over zijn departement. Dit zal morgen tot een indringend debat met de minister moeten leiden.”

De PVV heeft al een motie van wantrouwen aangekondigd, meldt de NOS. In een interview met NRC (€) zegt senator Ben Swagerman vandaag dat de kritiek van Tweede Kamerleden op Opstelten ‘schaamteloze politiek’ is. Het Eerste Kamerlid ondertekende in 2000 als waarnemend hoofdofficier van justitie in Amsterdam de deal. Hij zegt zich “buitengewoon geërgerd te hebben” aan alle kritiek op de minister.

Lees hier de brief die minister Opstelten aan de Tweede Kamer schreef over het gevonden betalingsbewijs:

Brief van Opstelten aan de Kamer by Anouk Eigenraam